Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny knižní kultury (KHI / DEJK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DEJK - Dějiny knižní kultury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní hodina2)Vývoj písma - opakování a cvičení; vliv starých písem na kaligrafii; aktuální problémy spojené s písmemRef. 1: Kodexy do vynálezu knihtisku + manuskripty konce 15. století: vývoj tvaru knihy a jejích částí, vazbyRef. 2: Vývoj iniciál a iluminací v manuskriptech do konce 15. století3)Ref. 3: Renesanční tištěná kniha - typické prvkyRef. 4: První tiskařské a nakladatelské školy a osobnosti ovlivňující podobu knihy od konce 15. století do konce 16. století4)Ref. 5: Barokní kniha, rokoková kniha, klasicistní - typické prvkyRef. 6: Tiskařské a nakladatelské školy a osobnosti oblivňující podobu knihy od 17. do 19. století5) Exkurze do VKOL - Staré a vzácné rukopisy a tisky (2 skupiny á 10 osob)6)Ref. 7: Instituce knižního trhu od 16. století do poč. 20. století - nakladatelé, knihkupci, knihovny, distribuce...7)Ref. 10: Vývoj knižní ilustraceRef. 11: Vývoj exlibris (+proměny knižní grafiky a designu)Ref: 12. Bibliofilie; autorská kniha8) Exkurze do Muzea umění - konceptuální a autorská kniha9)Ref. 13: Čtenářská kultura - čtenářské spolky, literární kavárny, způsoby čtení...Ref: 14. Výzkumy a regulace čtenářství ve 20. století10)Cenzura jako zásah do literární komunikace - komunikační modely cenzuryRef. 15: Cenzurní zásahy proti brakové literatuřeJanáček, Pavel: Literární brak, Brno, Host 2004Ref. 16: Cenzurní systém v totalitním Československu11)Ref. 18: Elektronická média jako substituce knihy; elektronická kniha, hypertextRef. 19: Kniha jako politikum; kniha v rámci bookstudies a kulturologie; kniha a globalizace

Literatura

Horák, František. Česká kniha v minulosti a její výzdoba. Praha, 1948. další lit.: viz sylabus předmětu na www.kb.upol.cz/studium/sylaby. Horák, František. Dějiny písma, knihy a knihtisk. Praha, 1957. Encyklopedie knihy. Tobolka, Zdeněk. Kniha: její vznik, vývoj a rozbor. Praha, 1949. Černá, Marie L. Stručné dějiny knihtisku. Praha, 1948. Kneidl, Pravoslav. Z historie evropské knihy. Praha, 1989.

Garant

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.Mgr. Lenka Pořízková, Ph.D.