Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k děj. středověku G (KHI / DSG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DSG - Seminář k děj. středověku G, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Účelem semináře je seznámit studenty s mapou středověké Evropy, Středomoří a Předního východu. Půjde především o územní vývoj politických subjektů, pozornost přitom bude průběžně věnována církevnímu uspořádání, etnickým a náboženským poměrům, hospodářské charakteristice území, obchodním centrům a trasám atd. Některá z těchto témat budou v závěrečných hodinách probrána jako taková a tedy doplněna o obecnou rovinu. Rovněž se dotkneme jevů úzce souvisejících s územním uspořádáním, jako jsou např. formy expanze, povaha ?mezinárodních? vztahů, faktory favorizující soudržnost či naopak rozklad politických struktur

Získané způsobilosti

Student získá faktografické znalosti v geografické rovině základních skutečností a procesů středověku.

Literatura

Petr Charvát. Dálkový obchod v raně středověké Evropě (7.-10. stol.). Brno, 1998. Bohumila Zástěrová (ed.). Dějiny Byzance. Praha, 1992. Klaus Schatz. Dějiny papežského primátu. Brno, 2002. Václav Drška, Dana Picková. Dějiny středověké Evropy. Praha, 2004. Roger Collins. Evropa raného středověku 300-1000. Praha, 2005. Christopher Brooke. Evropa středověku v letech 962-1154. Praha, 2006. Václav Drška, Dana Picková. Evropa v proměnách staletí. Praha, 2001. Jarmila Bednaříková. Frankové a Evropa. Praha, 2009. Timothy Reuter. Germany in the Middle Ages, c. 800-1056. London, 1991. Anthony Bridge. Křížové Výpravy. Praha, 1995. Alexandr Zimák. Mezi třemi světadíly: obchod a lidé na vlnách středozemního, Černého a. Praha, 2008. Alexandr Zimák. Mezi třemi světadíly: obchod a lidé na vlnách středozemního, Černého a Rudého moře II, Vrcholný a pozdní středověk. Praha, 2008. Magdalena Beranová. Slované. Praha, 2000. Jarmila Bednaříková. Stěhování národů. Praha, 2007. Daniel Waley. The Italian City Republics. London, 1994. J.R.S. Phillips. The Medieval Expansion of Europe. Oxford, 1992. Christopher Dawson. Zrození Evropy: úvod do dějin evropské jednoty. Praha, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, četba zadaných textů, závěrečný test.

Garant

doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.