Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Core fields of European Culture II (KHI / ECFII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ECFII - Core fields of European Culture II, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je jedním ze čtyř základních předmětů vyučovaných v rámci magisterského double-degree programu Euroculture, které student musí absolvovat v prvním roce studia. V průběhu semestru je pozornost věnována základním konceptům náboženství a církví obecně.1. Judaismus (počátky judaismu, jeho vliv na křesťanství, pozdější vývoj)2. Antika a její dědictví: Alternativní náboženství, alternativa k náboženství?3. Původ křesťanství4. Středověká křesťanská společnosti (Zrození persekuční společnosti); Středověký universalismus5. Rozděleni ve víře: Reformace a její důsledky6. Sekularizace7. Nová náboženství? Ideologie moderní doby8. Umění, kultura, věda a náboženství9. Totalitarianismus, politická náboženství10. Evropa a islám: "jiné" náboženství?

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními koncepty náboženství, původu monoteistických náboženství a náboženské komunikace. Studenti získají základní přehled o náboženské argumentaci a současných evropských problémech vztahujících se k církvím a náboženstvím jak v politice, tak ve společnosti a kultuře.

Literatura

Woodhead, Linda. (2004). Christianity: A Very Short Introduction. Oxford. Weaver, Mary Jo; Brakke, David. (2009). Introduction to Christianity. Belmont, CA. Neusner, Jacob. (2006). Judaism: The Basics. London and New York. McGrath, Alister E. (2012). Reformation Thought: An Introduction. Oxford. Moore, R. I. (2007). The Formation of a Persecuting Society: Authority and Deviance in Western Europe, 950-1250. Oxford. Maier, Hans, ed. (2004). Totalitarianism and Political Religions, vol. I. Oxford. Ruprecht, Louis A. (2002). Was Greek Thought Religious?. New York.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: účast na seminářích a příprava na ně (tj. důkladné prostudování zadaných textů), aktivní zapojení do diskusí, seminární práce.

Garant

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Elbel, Ph.D.doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.