Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy etnografie 1 (KHI / ET1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ET1 - Základy etnografie 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy obecné antropologie ? úvod Obecná etnologie (teorie discipliny); Dějiny etnografie a folkloristiky v ČR.Kapitoly z materiální kultury (zaměstnání, technologie):2. Výrobní hospodářství: hospodaření kořistné ? přisvojovací ? lov, rybolov, sběr rostlin, brtnictví; hospodaření ? přechodná forma ? sklizňové; hospodaření racionální ? zemědělství: způsoby hospodaření, nářadí a nástroje, plodiny; chov dobytka: pastevectví, ustájení, zápřah; doprava ? formy dopravy od nošení břemen a nákladů lidskou silou přes dopravu pomocí zvířat, smyky, svlaky, sáně, jednokolové dopravní prostředky, vozy jednoosé, dvouosé, vodní doprava.3. Lidová výroba: definice, domácí a domácká výroba; zpracování dřeva ? nábytek, doplňky do domácnosti a hospodářství, plastiky, hračky, drobné výrobky aj.; textilní výroba ? materiál, způsoby zpracování, druhy výrobků, výrobní oblasti a střediska; přírodní pletiva ? sláma, proutí, lýko, kořeny; výrobky z hlíny (keramika) ? vývoj, druhy, formy výrobků, výzdoba, výrobní centra; práce z kovu ? kovářství, podkovářství, zámečnictví; sklo ? sklenice, tabulové.4. Lidové stavitelství, sídla, bydlení: vesnické osídlení, způsob hospodaření, výroba; stavitelství ? formy vesnických sídel; hospodářská stavení a provoz usedlosti; vesnická kultovní místa.5. Lidová strava v kulturněhistorickém kontextu: v jednotlivých obdobích a její změny v návaznosti na region a způsob zaměstnání: příprava jídel, suroviny, sváteční, obřadní a všední jídla; nádobí k vaření pokrmů; stolování; konzumace a uchování potravin.6. Oděv v kulturněhistorickém kontextu: charakteristika; jednotlivé součástky oblečení; oděv sváteční, všední a pracovní; krajové zvláštnosti; sociální rozdíly; praní, úprava a ukládání; výroba oděvních součástí.7. Lidové umění: souvisí se zaměstnáním, s řemeslnou výrobou a výzdobou výrobků: keramika; podmalby na skle; tiskařství; perníkářství; řezbářství aj. U jednotlivých druhů ? motivy, tvary, barevnost, charakteristika dekoru aj.8. Urbánní etnologie (město): etnografie města.9. Duchovní kultura: církevní organizace, vliv církevního života na materiální a duchovní kulturu.10. Rodinná obřadnost: svatba, narození, smrt.11. Výroční obyčeje a zvyky: advent až po masopust; velikonoční tradice (včetně předvelikonočních týdnů až po letnice); dožínky, hody, poutě, sklizňové práce (až po advent).12. Folkloristika: rozdělení: pohádky, pověsti, přísloví, pořekadla, písně, tance.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu má přehled o dějinách, metodách a předmětu etnografie.

Literatura

Petráň, J. aj. Dějiny hmotné kultury I. a II. Praha : Karolinum, 1996.

Požadavky

Účast ve výuce, seminární práce.

Garant

PhDr. Miroslava Hošková, CSc.