Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Woman in Modern History (KHI / EWMH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / EWMH - Woman in Modern History, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V průběhu semestru bude pojednáno o ženách z různých společenských vrstev i rozličných evropských regionů. Po stručném úvodu zaměřeném na dědictví 18. století a osvícenství, bude pozornost věnována ženě jako manželce a matce, ženě pracující i ženě z kruhů aristokratických, ženě umělkyni a ženě aktivní ve veřejné sféře. V závěru kurzu je pak na programu seznámení se základními rysy vývoje feministického hnutí až po etablování gender studies jako oboru společenských věd, přičemž stranou nezůstanou ani nové trendy v oblasti studia dějin ženy a problematika gender history.

Získané způsobilosti

Studenti získají podrobný přehled o vývoji a proměnách postavení ženy a jejích rolí ve společnosti a v rodině v moderních dějinách. V neposlední řadě se důkladně seznámí s konceptem genderu a jeho využitím v oboru historie.

Literatura

Philippes Aries - Georges Duby (gen. eds.). A History of Private Life, Vol. IV. Cambridge, 1990. Karen Offen. European Feminisms 1700-1950. Stanford, 2000. Georges Duby - Michelle Perrot. Histoire des femmes en occident, Tome IV. Paris, 2002. Ann Katherine Isaacs (ed). Political Systems and Definitions of Gender Roles. Pisa, 2001. Jack Goody. The Development of Family and Marriage in Europe. Cambridge, 1983. Lynn Abrams. The Making of Modern Woman. Europe 1789-1918. Harlow, 2002. Linda L. Clark. Women and Achievement in Nineteenth-Century Europe. Cambridge, 2008. Susie Steinbach. Women in England 1760-1914. A Social History. London, 2005. Gisela Bock. Women in European History. Oxford, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: účast na seminářích a příprava na ně (tj. důkladné prostudování zadaných textů), aktivní zapojení do diskusíPožadavky ke kolokviu: esej v rozsahu 4-5 stran

Garant

Mgr. Jitka Kohoutová

Vyučující

Mgr. Jitka Kohoutová