Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický film 2 (KHI / HF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / HF2 - Historický film 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je koncipován jako dvousemestrální (ZS ? Historický film 1; LS ? Historický film 2).V úvodní části budou studenti seznámeni s problematikou historického filmu, jakožto způsobu podání historické látky v teoretické rovině. Pozornost bude věnována 1) rozlišení hlavních způsobů uchopení historické látky filmovým mediem (hraný film, dokumentární film) a problému angažovanosti filmového média včetně poplatnosti společenské poptávce či přímému zadání (krajní případ: propaganda); 2) základním teoretickým konceptům využití filmového média k zachycení a vyprávění historie (na základě četby a diskuse nad vybranými texty); 3) specifickým nárokům filmové narace v porovnání s nároky na výstavbu odborného textu (informativní váha (vědecký přínos), důraz na faktickou správnost, dramatická konstrukce, etické sdělení, zábavná funkce); 4) otázce, co lze zařadit pod kategorii hraný historický film (přímé zpracování konkrétního historického příběhu, fikce zasazená do historického prostředí (kostýmní filmy), fikce dotvářející reálný historický kontext (věrné zachycení doby na úkor věrnosti faktům?), fikce opřená o malý počet vstupních historických dat atd.). Výuka v této teoretické části bude doprovázena projekcemi.Druhá část kurzu bude praktická: studenti ve spolupráci s vyučujícími natočí vlastní historický film, přičemž konkrétní látka ani forma zpracování nebude předepsána, nýbrž bude dohodnuta na základě diskuse, která vzejde z první části.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu studenti budou schopni: 1) posuzovat historické filmy na základě důkladného pochopení náležitostí jejich narativních požadavků a mezí jejich vypovídací schopnosti; 2) vyjadřovat se jako historici pomocí filmového média.

Literatura

Marc Ferro. (1976). Cinéma et histoire. Paris. KOPAL PETR (ed.). (2005). Film a dějiny. Praha. Mária Ferenčuhová. (1979). Historici a film, filmári a história. Hranice a prieniky dvoch disciplín. , Iluminace 4/1 . Robert Rosenstone. (2006). History on Film / Film on History. Harlow. Hayden White. (2011). Metahistorie. Brno.

Požadavky

Četba zadané literatury, zhlédnutí zadaných filmů, aktivní účast na semináři (diskuse, aktivní podíl na tvorbě filmu).

Garant

Mgr. Tomáš Somer, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Somer, Ph.D.Mgr. Hynek Votoček