Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mýty českých dějin (KHI / MČD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / MČD - Mýty českých dějin, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky vysvětlují historické souvislosti vzniku mýtů o problémech:27. 9.Strašák feminismu? (Kdy a proč se vzal ve společnosti feminismus. Historické kořeny feminismu a jeho česká specifika) Jana Burešová4. 10.Keltománie Pavlína Kalábková11. 10.Antická fundace města Olomouce Pavlína Kalábková18. 10.Husitství jako mýtus českých dějin David Papajík25. 10.Doba po Bílé hoře ? doba temna? Jana Oppeltová1.11.Římané na Moravě (a v Čechách?) Ivana Koucká8. 11.Mýtus cizácké a zrádné šlechty (od Bílé hory po 20. století) Radmila Švaříčková Slabáková15. 11.?Opustíš-li mne, zahyneš? ? emigrace: mýtus a realita Ivo Barteček22. 11.Čarodějnické procesy a jejich interpretace Zuzana Haraštová29. 11.T. G. Masaryk a česká společnost (glorifikace a odmítání) Miloš Trapl6. 12. Václav Radecký z Radeče-od vojevůdce k mýtu. Karel Podolský13.12. Kolektivizace nebo združstevňování ? Venkov a zemědělství v Československu po nástupu komunistické strany k absolutní moci Jana BurešováZávěr

Získané způsobilosti

Absolvent je schopen znalosti o problematice mýtů v české historii uplatnit ve své pedagogické a další odborné práci.

Literatura

Rak, J.: . Bývali Čechové?České historické mýty a stereotypy. Praha 1994. Praha, 1994.

Požadavky

Účast na přednáškách. Způsob ukončení kurzu: Účastníci kurzu se zapíší ke kolokviu na termín, který bude vypsán ve stagu (na libovolný ze 3 termínů, co budou, je to v tomto případě formalita, neboť kolokvium se bude dít speciální formou).Studenti si libovolně zvolí jedno z představených témat na přednáškách, napíší na základě studia doporučené literatury esej, práci odevzdají zvolenému vyučujícímu aten v případě splnění práce oznámí prof. Burešové, garantce cyklu "Mýty", že můžeudělit do stagu splnění kolokvia.

Garant

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.