Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Město a měst. spol. středových. Evropy (KHI / MMSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / MMSI - Město a měst. spol. středových. Evropy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář ?Město a městská společnost ve středovýchodní Evropě, 1500 ? 1700? (s finanční podporou Mezinárodního višegrádského fondu) je zaměřen na analýzu základních parametrů a rysů městského života ve středovýchodní Evropě v komparativním pohledu, přičemž objektem zkoumání jsou tendence ve vývoji urbánních struktur v českých zemích, Polsku, Uhrách (Slovensko, Maďarsko) v kontextu celoevropského vývoje. Zvolená metoda makroanalýzy tak umožňuje identifikovat obecné i specifické rysy ve vývoji městské civilizace středovýchodní Evropy.Program semináře vychází z argumentace, že městské společnosti raného novověku byly nově konfrontovány s jevy, které jsou obvykle historiky považovány za příčiny i symptomy hospodářské, politické a společenské transformace v období přechodu od středověku k novověku. Konkrétně se jedná o následující procesy:

Získané způsobilosti

Schopnost vystihnout hlavní specifika urbánního vývoje střední Evropy ve vztahu k Evropě západní.

Literatura

Paul M. Hohenberg - L. H. Lees. The Making of Urban Europe 1000 - 1994. Cambridge (Mass.), 1996. ISBN 0-674-54362.Jaroslav Miller. Urban Societies in East-Central Europe, 1500 - 1700. Aldershot, 2008. ISBN 978-0-7546-5739-2.Pavla Horská. Zrod velkoměsta. Praha - Litomyšl, 2002. ISBN 80-7185-409-3.

Požadavky

aktivita na seminářičetbaesej

Garant

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.