Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o pramenech II (KHI / NORII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / NORII - Nauka o pramenech II, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazující na předmět Nauka o Pramenech I. bude zaměřen na práci s raně novověkými prameny (16.?18. století). Kurs bude zaměřen na popis a charakteristiku pramenů a především jejich analýzu a kritiku. Použity budou především prameny vzniklé na území habsburské monarchie, pro komparaci ale bude přihlédnuto k pramenům odlišné provenience. Cílem tohoto kursu je seznámit studenty s různými druhy pramenů a vytvořit u nich schopnosti analýzy a kritiky pramene (jak u vydaných, tak u rukopisných pramenů) a využití pomocných věd historických (paleografie, kodikologie, diplomatiky, sfragistiky ad.) v praxi. Na jednotlivých hodinách se bude pracovat především s archivními prameny a starými tisky v digitalizované podobě, využity budou i dostupné edice a on-line databáze, a to jak v překladech, tak v původních jazykových verzích (zejména latina a němčina). Každá hodina se bude snažit přiblížit určitý typ pramene (např. městská kronika, cestopis, korespondence) a nastínit možnosti jeho využití. Vedle přiblížení teoretických aspektů (metodologie, přístup různých škol, etc.) bude práce s určitým druhem pramene ilustrována i na příkladu konkrétní historické studie, která podnětným způsobem daný typ pramene využila. Tímto způsobem bude seminář provázán se předmětem Trendy současného dějepisectví II.

Získané způsobilosti

Schopnost odborné práce s různými typy pramenů z 16. - 18. století.

Literatura

Černý, Václav. Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti, 1. Středověk. Praha, 1996. ISBN 80-8578-799-7.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Elbel, Ph.D.prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.doc. Mgr. Radmila Prchal Pavlíčková, Ph.D.