Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o pramenech (KHI / NP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / NP - Nauka o pramenech, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška je zaměřena na ?vstupní" poznatky o informačních zdrojích v historii vůbec a o historických pramenech zvlášť. Zabývá se podstatou a pojetím, klasifikací a typologií pramenů, jejich systémem, uchováváním a zpřístupňováním (archivy, muzea, knihovny), případně vyhledáváním a zejména studiem. Speciální pozornost je věnována dokumentům a písemným pramenům. Zabývá se pozicí pramenů v rámci pomocných věd historických a na druhé straně v historickém bádání, včetně otázek gnozeologických a metodických. Seminář je orientován jednak na konkrétnější přehledy o hlavních skupinách pramenů k jednotlivým historickým epochám, jednak na počáteční pokusy studentů o vlastní výběr, interpretaci a kritickou analýzu určitého pramene. To je také podmínka zápočtu a závěrečné zkoušky, která spočívá ve zjištění, jak dalece student pochopil základní pojmy v oboru obecné nauky o historických pramenech.

Získané způsobilosti

Student zná základní typy historických pramenů, jejich klasifikaci a systém jejich uchovávání a zpřístupňování v příslušných institucích. Má jisté poznatky o úskalích při práci s různými typy pramenů.

Literatura

Bartoš, J. Úvod do metodiky historického bádání a nauky o pramenech. Olomouc, 1999.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.