Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Olomouc-pevnostní město (KHI / OPM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / OPM1 - Olomouc-pevnostní město, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. historiografie (k dějinám města a k fortifikační problematice)2. vznik středověkého města a jeho opevnění3. švédská okupace města4. budování bastionové pevnosti Olomouc5. pruské obléhání města 17586. táborová pevnost Olomouc7. bourání hradeb a další urbanistický rozvoj města

Získané způsobilosti

Student získá přehled nejen o fortifkačním vývoji Olomouce, ale i základní informace o sociálním, kulturním, politickém a hospodářském vývoji tohoto města. Dále student ovládá základní metody práce s historickou literaturou a historickými prameny vztahujícími se k fortifikační problematice. Své teoretické znalosti pak využije při přípravě seminární práce.

Literatura

Christopher Duffy. Kámen a oheň. Brno, 1998. ISBN 80-7242-002-x.Vladimír Kupka. Pevnosti a opevnění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha, 2002. ISBN 80-7277-096-9 .Vladimír Kupka. Stavitelé, obránci a dobyvatelé pevností. Praha, 2005. ISBN 80-7277-254-6 .Viktořík, Michael:. Táborová pevnost Olomouc. Modernizace olomoucké pevnosti v 19. století. České Budějovice, 2011.

Požadavky

aktivní účast na semináříchpřednesený referát (v ústní popř. písemné formě)seminární práce

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.