Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politický katolicismus v Československu (KHI / PKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PKA - Politický katolicismus v Československu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

v deseti dvouhodinových přednáškách bude pojednáno o základní proměně lidoveckého hnutí v českých zemích v poválečném období a zejména po únorovém převratu 1948. Zvláštní pozornost bude věnována perzekucím církví a křesťanů a proměně ČSL v tzv.obrozenou stranu v rámci Národní fronty. Hlavní mezníky a problémové okruhy ve vývoji ČSL, např. v letech 1968 a 1969 a v době normalizace, budou analyzovány v širším celospolečenském kontextu.

Získané způsobilosti

absolvováním kurzu student získá schopnost základní orientace v problematice vztahu komunistického režimu vůči křesťanům, církvím a křesťansky orientovaným politickým stranám.

Literatura

Konečný, Karel. : Politický katolicismus v letech komunistické totality-ČSL 1948-1989. In: Český politický katolicismus 1848-2005. Brno, 2007.

Požadavky

90% účast na přednáškách/seminářích, prezentace vlastního 30min.referátu, aktivní účast v diskusi.

Garant

doc. PhDr. Karel Konečný, CSc.