Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Revize historického fondu děkanské knih. (KHI / QDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QDK - Revize historického fondu děkanské knih., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

POZOR! Seminář byl již realizován počátkem února, všichni, kteří se nezúčastnili, se prosím odhlaste, jinak nedostanete atestaci.Září 2014 (v seminární pracovně archivnictví, termín bude upřesněn na webu KHI): Krátká informativní schůzka pro zájemce o tento seminář (organizační záležitosti, potřebné vybavení, studijní materiály), zadání přepisu inventáře knihovny jednotlivým posluchačům. Účast zapsaných studentů je povinná, pokud nemůžete, kontaktujte nás do konce září, jinak budete z kurzu vyškrtnuti.Říjen 2014 - čtvrtek (termín bude upřesněn na webu KHI): Příjezd do 22.00, ubytování na děkanství, seznámení se s členy realizačního týmu, s průběhem semináře a jeho lokalizací, dalšími organizačními a metodickými záležitostmi.Říjen 2014 - pátek - neděle (termín bude upřesněn na webu KHI): Studenti budou rozděleni do několika pracovních skupin, v nichž budou pořádat knihovnu (vystěhování knihovny, seřazení signatur), dále pak revidovat původní inventář se současným stavem, pořizovat fotodokumentaci knih. Součástí bude také práce v prašném a špinavém prostředí na kůru. V neděli odpoledne evaluace kurzu a odjezd. V rámci kurzu plánujeme několik vycházek za uměleckými památkami lokality (kostely, muzeum a galerie atd.) a okolí.

Získané způsobilosti

Student se naučí katalogizovat staré tisky, rozeznávat základní typy písemností farní správy a získá praktické zkušenosti s tříděním knihovního a archivního materiálu.

Literatura

Církevní knihovny v poslání církve. Praha, 2002. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Martinek, R. a kol. Inventarizace drobných církevních fondů. Archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie. Olomouc, 2008. Mezinárodní standardní bibliografický popis pro staré tisky a prvotisky ISBD(A). Praha, 1997. Názvosloví liturgických děl římskokatolické církve. Praha, 2001. Horák, František. Pět století českého knihtisku. Praha, 1968. František HORÁK ? Bedřiška WÍŽĎÁLKOVÁ ? Emma URBÁNKOVÁ. Pravidla jmenné katalogisace starých tisků, prvotisků a rukopisů. Praha, 1971.

Požadavky

Aktivní účast na celém třídenním semináři, přepsání určené části dobového inventáře, pořádání knihovny. Zápočet a kolokvium bude ceněno 2 kredity.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.Mgr. Věra Slavíková