Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitalizace písemných pramenů (KHI / QDPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QDPP - Digitalizace písemných pramenů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Digitalizace starých tisků a mikrofilmování periodik 19. století - praktické ukázky lektorů a samostatná práce studentů.Práce se starými mapami, jejich popis a rozbor (nejvýznamnější mapy Čech, Moravy a Slezska, sběratelské kuriozity.Seznámení s důležitými informačními zdroji potřebnými pro studium starých map.Práce s právními tisky 16.-18. století (jejich rozbor a zasazení do dobového kontextu, seznámení s významnými právníky 17.-18. století a vybranými právními případy.Seznámení se současnými mezinárodními projekty v oblasti knihovnictví (Evropské národní digitální knihovny, EOD - E-books on demand).

Literatura

Horák, Bohuslav. Dějiny zeměpisu, I.-III. Praha, 1968. Hattenhauer, Hans. Evropské dějiny práva. Praha, 1998. Semotanová, Eva. Kartografie v historické práci. Praha, 1994. Semotanová, Eva. Mapy Čech, Moravy a Slezska v zrcadle staletí. Praha, 2001. Kuchař, Karel. Naše mapy odedávna do dneška. Praha, 1958. Klabouch, Jiří. Osvícenské právní nauky v českých zemích. Praha, 1958. Jireček, Hermenegild. Právnický život v Čechách a na Moravě v tisícileté době od konce IX. do konce XIX. století. Praha-Brno, 1903. Roubík, František. Soupis map českých zemí, I.-II. Praha, 1955. Klabouch, Jiří. Staré české soudnictví (jak se dříve soudívalo). Praha, 1967. Woddward, David. The History of Cartography, Volume 1-3. Chicago, 2007.

Požadavky

Účast na seminářích (max. 2 absence)

Garant

PhDr. Karel Podolský

Vyučující

Mgr. Jiří GlonekMgr. David Novotný, Ph.D.Mgr. Lubomír NovotnýPhDr. Karel Podolský