Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny vědy 2 (KHI / QDV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QDV2 - Dějiny vědy 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Věda v kontextu dějin - úvodní definice kurzu. Primárním smyslem dějiny vědeckého myšlení a především historický kontext, (sekundárně významné objevy a dějiny jednotlivých disciplín). (J. Stejskal)2. Věda ve starověku - od nejstarších objevů přes presókratiky, Platóna, Aristotela až k stoikům a Epikurovi; Eukleidos, Archimédes. Věda a filosofie v antice, instituce a společnost, úpadek antické vědy. (E. Stehura)3. Věda ve středověku - Vliv křesťanství. Věda v arabském světě. Středověké kořeny moderní vědy. (E. Stehura)4. ? 6. Zrod novověké vědy a jeho sociokulturní aspekty. "Heliocentrismus a nové založení vědy" - Galileo, Descartes, hledání metody.. "Filosofické a společenské souvislosti novověké vědy" - vědecké instituce, ekonomické vztahy, Newton, věda a průmyslová revoluce. (E. Stehura ? M. Škabraha)7. Darwin (J. Stejskal)8. Humanitní vs. přírodní vědy ? od ?methodenstreit? přelomu 19. a 20. století k ?science wars? (Sokalova aféra aj.). (M. Škabraha)9. Objev historičnosti vědy (T. Kuhn) atd. (J. Stejskal)10. ? 11. Přírodní věda a ideologie ? věda (nejen) v totalitních režimech 20. století Společenské otázky přírodních věd v současnosti - vědeckotechnický pokrok a jeho záporné stránky, vazba vědy a výzkumu na ekonomiku a politiku. (M. Škabraha)

Získané způsobilosti

Studenti si odnesou znalosti o nejvýznamnějších trendech v dějinách vědy od historických počátků do současnosti. Předmět dějiny vědy umožní studentům lépe komunikovat na poli jiných disciplín (blízkých i vzdálenějších) a porozumět jim.

Literatura

Edward GRANT. A History of Natural Philosophy From the Ancient World to the Nineteenth Century. Cambridge ? New York , 2007. Emanuel RÁDL. Dějiny biologických teorií novověku I. Od renesance na práh 19. století; II. Dějiny evolučních teorií v biologii 19. století . Praha, 2006. Leviathan and the Air-Pump. Leviathan and the Air-Pump. Princeton, 1989. Zdeněk KRATOCHVÍL. Mýtus, filosofie a věda I?II. Praha , 1992. Alexandre KOYRÉ. Od uzavřeného světa k nekonečnému vesmíru. Praha, 2004. Pavel FLOSS. Proměny vědění. Praha, 1987. Peter BURKE. Společnost a vědění. Od Gutenberga k Diderotovi. Praha, 2007. Thomas S. KUHN. Struktura vědeckých revolucí. Praha, 1997. John Desmond BERNAL. Věda v dějinách I?II. Praha, 1960. Lorraine DASTON ? Katharine PARK. Wonders and the Order of Nature, 1150?1750. New York, 1998.

Požadavky

Aktivní účast v přednášce/semináři, četba zadaných textů a příprava na semináře, úspěšné zvládnutí písemného ověření znalostí probíraných témat.

Garant

doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Evžen Stehuradoc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.Mgr. Martin Škabraha, Ph.D.