Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální historie 2 (KHI / QEH2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QEH2 - Environmentální historie 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá stěžejními tématy environmentální historie jako transdisciplinárního oboru na pomezí humanitních a přírodních věd. Pozornost bude věnována základním teoretickým a metodologickým konceptům environmentální historie. Studenti se seznámí s aplikací tradičních historických pramenů v geografii a ekologii, osvojí si vybrané metody geografického výzkumu, které mohou naopak využít při historickém bádání, získají znalosti ze základů vývoje kulturní krajiny se všemi interakcemi mezi krajinou a člověkem v dějinách. V rámci kurzu proběhne jednodenní terénní cvičení.

Získané způsobilosti

Být seznámen s aplikací tradičních historických pramenů v geografii a ekologii, osvojit si vybrané metody geografického výzkumu.

Literatura

JELEČEK, L. Environmentální dějiny: Jejich vznik, konceptualizace a institucializace (USA, Evropa a svět). Anales historici Presiovienceis 9. Prešov, 2009. BAKER, A. R. H . Geography and history: bridging the divide. Cambridge, 2003. SIMMONS, I. G. Global environmental history : 10,000 BC to AD 2000. Edinburgh, 2008. BOLTIŽIAR, M. - OLAH, B. Krajina a jej štruktúra. Mapovanie, zmeny a hodnocenie. Nitra, 2009. SEMOTANOVÁ, E. Mapy Čech, Moravy a Slezska v zrcadle staletí. Praha, 2001. McNEILL, J. R. Something new under the sun: an environmental history of the twentieth century. New York, London, 2001.

Požadavky

Aktivní účast - včetně účasti na terénním cvičení, seminární práce, kolokvium

Garant

doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Danieldoc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.