Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafické techniky a katalogizace výt.děl (KHI / QGT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QGT - Grafické techniky a katalogizace výt.děl, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na semináři, který se bude konat o dvou víkendech(21.-22.11. a 28.-29.11) v listopadu 2014, budou posluchači stručně seznámeni s historickým vývojem evropské grafiky s přihlédnutím k problematice tiskařských dílen, distribučních cest a dobového využití grafických listů. Hlavní náplní setkání bude seznámení s jednotlivými grafickými technikami dokumentovanými příslušnými originálními listy, na jejichž příkladech se účastníci naučí historické grafiky rozeznávat a identifikovat. Posluchači by si na kurzu měli osvojit takové znalosti, které jim umožní atribuovat běžnou historickou grafickou produkci a zpracovat ji do jednoduchého katalogizačního zápisu. Součástí kurzu bude seznámení se základní literaturou a elektronickými informačními zdroji.

Získané způsobilosti

Student se naučí katalogizovat grafické práce, rozeznávat základní typy grafických technik a získá praktické zkušenosti s tříděním grafické produkce.

Literatura

Walter Koschatzky. (1972). Die Kunst der Graphik. Wien. Šimon, T. F. (1927). Dřevoryt: druhá příručka umělce grafika. Praha: Jan Štenc. Voit, P. (2006). Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století : papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod. Praha: Libri. Mayer, Rudolf. (1984). Gedruckte Kunst. Dresden. Krejča, A. (1994). Grafické techniky. Praha: Aventinum. (1954). Hollstein´s German Engravings, Etchings and Woodcuts 1400 - 1700. Amsterdam. Charles M. Briquet. (1991). Les Filigranes. Dictionnaire historique des Marques.. Hildesheim, Zürich, New York. Frits Lugt. (1956). Les marques de collections de dessins & d estampes. Haag. Peter Parshall ? Rainer Schoch. (2005). Origins of European Printmaking. London. Šimon, T. F. (1921). Příručka umělce - grafika: o technikách rytiny, leptu a barevného leptu. Praha: Jan Štenc. David Landau ? Peter Parshall. (1994). The Renaissance Print 1470-1550. London.

Požadavky

Aktivní účast na celém semináři, dále vypracování a odevzdání kvalitních katalogizačních záznamů. Zápočet a kolokvium bude ceněno 2 kredity.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Robert MečkovskýMgr. Jana Oppeltová, Ph.D.