Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pořádání a zpracování farní knihovny (KHI / QKFK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QKFK - Pořádání a zpracování farní knihovny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na počátku semestru (bližší upřesnění data na webu KHI) se bude konat informační schůzka pro účastníky semináře v seminární pracovně archivnictví, kde se studenti seznámení s podrobnějším programem semináře, organizačními záležitostmi a získají základní studijní materiály a literaturu.Na konci semestu (bližší upřesnění data na webu KHI, nejspíše o prázdninách) se bude týdenní kurz konat na vhodné faře litoměřické diecéze, kde budou posluchači semináře po celý týden ubytováni.V rámci pobytu se studenti nejprve seznámí s katalogizací knih a katalogizačním programem, dále se budou věnovat katalogizaci farní knihovny, zejména starých tisků, na závěr kurzu se frekventanti postarají o vhodné uložení zkatalogizovaných knih. Součástí budou i drobné exkurze do okolí, příp. celodenní exkurze do významné lokality v okolí.

Získané způsobilosti

Student se naučí katalogizovat staré tisky a získá praktické zkušenosti s tříděním knihovního materiálu.

Literatura

Církevní knihovny v poslání církve. Praha, 2002. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Martinek, R. a kol. Inventarizace drobných církevních fondů. Archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie. Olomouc, 2008. Mezinárodní standardní bibliografický popis pro staré tisky a prvotisky ISBD(A). Praha, 1997. Názvosloví liturgických děl římskokatolické církve. Praha, 2001. Horák, František. Pět století českého knihtisku. Praha, 1968. František HORÁK ? Bedřiška WÍŽĎÁLKOVÁ ? Emma URBÁNKOVÁ. Pravidla jmenné katalogisace starých tisků, prvotisků a rukopisů. Praha, 1971.

Požadavky

Aktivní účast na celém týdenním semináři, vypracování a odevzdání min. 200 katalogizačních záznamů.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin BarusMgr. Jana Oppeltová, Ph.D.