Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Král Slunce? Panovník 17. a 18. stol. (KHI / QKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QKS - Král Slunce? Panovník 17. a 18. stol., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-panovník na přelomu 17. a 18. století zrození "krále Slunce"? (historie pojmu)-teoretické vymezení panovnické moci mezi vestfálským mírem a osvícenstvím (existovalabsolutismus? jaký má být ideální panovník?)-"jak se dělá král?" způsoby prosazování a reprezentace panovnické moci (volba, korunovace, slavnostní vjezdy, dvorské slavnosti aj. festivity, mince, divadlo, architektura, "politický testament") především na příkladech spojených s Augustem Silným (saský kurfiřt s velkými ambicemi na královskou i císařskou korunu)-další konkrétní příklady tehdejších panovníků (Ludvík XIV., Leopold I., Josef I., Jan Sobieski, Stanisław Leszczyński, Friedrich Vilém I., Petr I., Karel XII. aj. + jejich dvory) a panovnický majestát-interpretace různých typů pramenů (korespondence, dobový popis festivit, ikonografie, literatura, politické pamflety apod.)-proměny konstituování přístupu vládnoucího monarchy ke státu-vztah panovníka k víře konfesijní kultura a panovnická moc-"druhý život" panovníka

Získané způsobilosti

Student získá nové interpretační dovednosti při práci s prameny. Prohloubí své znalosti 17. a 18. století (a dobové mentality). Nabyté poznatky a postřehy využije při přípravě interpretace vybraného pramenného materiálu.

Literatura

Trnitá cesta Leopolda I. za říšskou korunou (1657?1658). Volby a korunovace ve Svaté říši římské v raném novověku. (2004). Císař Josef I. Nekorunovaný Habsburk na českém trůně. Praha. Burke, Peter. (2001). Eyewitnessing. The Use of Images as Historical Evidence. London. Burke, Peter. (1992). The Fabrication of Louis XIV. New Haven-London. Kubeš, Jiří. (2009). Trnitá cesta Leopolda I. za říšskou korunou (1657?1658). Volby a korunovace ve Svaté říši římské v raném novověku. České Budějovice. Bluche, François. (2006). Za časů Ludvíka XIV. Král Slunce a jeho století. Praha.

Požadavky

- aktivní účast na semináři, diskuse- příprava na hodinu (dle zadání)- příprava prezentace (dle dohody)

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iveta Coufalová