Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katalogizace starých tisků (KHI / QKST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QKST - Katalogizace starých tisků, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Únor 2015 (upřesnění data na webu KHI) - informační schůzka pro účastníky semináře v seminární pracovně archivnictví ? seznámení s podrobnějším programem semináře, řešení organizačních záležitostí, vybavení základními studijními materiály a literaturou, školení v oblasti zjišťování autoritních podobKvěten 2015 (upřesnění data na webu KHI)- schůzka účastníků semináře, objasnění zásad katalogizace, seznámení s katalogizačním programem, zadání domácí práce, řešení organizačních záležitostíSrpen 2015 (upřesnění data na webu KHI):sobota příjezd a zahájení semináře v Diecézním domě kardinála Trochty v Litoměřicích (kde budou rovněž posluchači semináře po celý týden ubytováni); podvečerní prohlídka Litoměřic, seznámení s areálem biskupství, v neděli pak celodenní exkurze do Roudnice nad Labem (návštěva bývalého biskupského hradu, kostela Narození Panny Marie, židovského hřbitova), spojená s výstupem na památnou horu Říp s rotundou sv. JiříNásledovat bude pracovní týden, během něhož bude probíhat samotné třídění, pořádání a katalogizace jednotlivých farních knihoven, dále jejich uložení do depozitářů, práce bude doplněna několika odpoledními exkurzemi, a to do Úštěka (synagoga, židovský hřbitov, historické jádro), výstup na poutní místo Ostré, dále bývalý servitský klášter v Konojedech či hrad Helfenburk, do cisterciáckého kláštera v OsekuV neděli bude seminář zakončen a následovat bude odjezd do Olomouce

Literatura

Cejpek, J. a kol:. Dějiny knihoven a knihovnictví. Praha, 2002. Církevní knihovny v poslání církve. Praha, 2002. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Martinek, R. a kol. Inventarizace drobných církevních fondů. Archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie. Olomouc, 2008. Mezinárodní standardní bibliografický popis pro staré tisky a prvotisky ISBD(A). Praha, 1997. Názvosloví liturgických děl římskokatolické církve. Praha, 2001. František HORÁK ? Bedřiška WÍŽĎÁLKOVÁ ? Emma URBÁNKOVÁ. Pravidla jmenné katalogisace starých tisků, prvotisků a rukopisů. Praha, 1971.

Požadavky

Aktivní účast na celém semináři, vypracování a odevzdání min. 100 katalogizačních záznamů. Zápočet a kolokvium bude ceněno 5 kredity.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin BarusMgr. Jana Oppeltová, Ph.D.