Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konfesionalizace (KHI / QKZVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QKZVK - Konfesionalizace, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem výběrové přednášky bude definování pojmu konfesionalizace a jeho obsahu, rozbor pojetí náboženských dějin v 19. století (Leopold von Ranke) a jeho proměny v 1. polovině 20. století (Hubert Jedin, Ernst Walter Zeeden), formulování procesu konfesionalizace v zásadních historických studiích 70. a 80. let (Wolfgang Reinhard, Heinz Schilling), jeho principy, východiska a uplatnění. Následně se pozornost zaměří na kritiku konceptu 80. a 90. let, související s rozvojem mikrohistorie a kulturních dějin (Stefan Ehrenpreis, Marc Foster, Thomas Kaufmann). Rozebere rovněž budoucnost konceptu, jeho možné směřování v souvislosti s nejnovějšími trendy, přičemž zohlední především možnosti využití českou historiografií v kontextu výzkumu náboženských dějin zemí Koruny české.

Získané způsobilosti

Student prohloubí své dosavadní znalosti dějin a historiografie raného novověku. Osvojuje si dovednosti při práci s klíčovými prameny a nejdůležitější literaturou k dějinám raného novověku, jejich kritické zhodnocení a aplikaci na historický výzkum. Seznámí se s nejaktuálnějšími trendy historiografického bádání na poli výzkumu náboženských dějin Evropy.

Literatura

Reinhard, Wolfgang ? Schilling, Heinz. (1995). Die katholische Konfessionalisierung: Wissenschaftliches Symposion der Gesselschaft zur Herausgabe des Corpus Catholicorum und des Vereins für Reformationsgeschichte. Gütersloh. Reinhard, Wolfgang. (1981). Konfession und Konfessionalisierung in Europa. In: Bekenntnis und Geschichte: Die Confessio Augustana im historischen Zusammenhang. Mnichov. Zeeden, Ernst Walter:. (1985). Konfessionbildung: Studien zur Reformation, Gegenreformation und katholischen Reform. Stuttgart. Schilling, Heinz. (1981). Konfessionskonflikt unf Staatsbildung: Eine Fallstudie über das Verhältnis von religiösem und sozialem Wandel in der Frühneuzeit am Beispiel der Grafschaft Lippe. Gütersloh.

Požadavky

Příprava na hodinu (četba zadaných textů); aktivní účast na semináři, diskuse

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Veronika Chmelařová