Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Město a jeho samospráva (KHI / QMAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QMAS - Město a jeho samospráva, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Správní reformy v Habsburské monarchii po roce 18482. Městská samospráva a její specifika, role elit3. Stav měst v Habsburské monarchii v polovině 19. století4. Snahy o zvelebení městského prostoru (modernizace, přestavby, reprezentační architektura)5. Rozvoj průmyslu a obchodu6. Život měšťana (spolková činnost, každodenní život, úloha rodiny)7. Příklady vývoje některých moravských měst8. Referáty studentů

Získané způsobilosti

Student má přehled o vývoji města a jeho samosprávy v druhé polovině 19. století a v době před 1. světovou válkou.

Literatura

FASORA, Lukáš ? HANUŠ, Jiří ? MALÍŘ, Jiří. Člověk na Moravě 19. století. HLEDÍKOVÁ, Zdeňka - JANÁK, Jan - DOBEŠ, Jan. Dějiny správy v českých zemích od počátků státu po současnost. KLADIWA, Pavel. Lesk a bída obecních samospráv Moravy a Slezska 1850?1914. I. díl: Vývoj legislativy. KLADIWA, Pavel ? POKLUDOVÁ, Andrea ? KAFKOVÁ, Renata. Lesk a bída obecních samospráv Moravy a Slezska 1850?1914. II. díl, 1. sv.: Muži z radnice. KLADIWA, Pavel ? POKLUDOVÁ, Andrea ? KAFKOVÁ, Renata. Lesk a bída obecních samospráv Moravy a Slezska 1850?1914. II. díl, 2. sv.: Finance a infrastruktura. FASORA, Lukáš. Svobodný občan ve svobodné obci? Občanské elity a obecní samospráva města Brna 1851?1914. HLAVAČKA, Milan. Zlatý věk české samosprávy. Samospráva a její vliv na hospodářský, sociální a intelektuální rozvoj Čech 1862?1913.

Požadavky

Účast ve výuce, plnění zadaných úkolů, příprava na seminář, příprava referátu, diskuze.

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Kovaříková