Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Menšiny v Československu 1918-1989 (KHI / QMC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QMC - Menšiny v Československu 1918-1989, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seminář2. Češi a Slováci. Vznik nového státu.3. Pozemková reforma versus šlechta a církev4. Úvod k dějinám menšinové otázky v ČSR5. Němci v Československu I.6. Němci v Československu II.7. Ostatní menšiny v ČSR I.:Židé, Maďaři, Poláci a Rusíni. Romové v Čechách, na Moravě a na Slovensku8. Ostatní menšiny v ČSR II.: Židé, Maďaři, Poláci a Rusíni. Romové v Čechách, na Moravě ana Slovensku9. tzv. Benešovy dekrety ? ano či ne?10. Odsun Němců a osidlování pohraničí11. Menšinová otázka v komunistickém Československu12. Zápočet

Získané způsobilosti

Student získá přehled nejen o menšinové situaci v Československu, ale i základní informace o sociálním, kulturním, politickém a hospodářském vývoji v Československu v letech 1918-1989. Dále student ovládá základní metody práce s historickou literaturou a historickými prameny vztahujícími se k menšinové problematice. Své teoretické znalosti pak využije při přípravě seminární práce.

Literatura

Petráš, René. (2012). Cizinci ve vlastní zemi. Dějiny a současnost národnostního napětí v Evropě. Praha. Kossert, Andreas. (2008). Kalte Heimat. Die Geschichte der deutschen Vertriebenen nach 1945. Muenchen. Petráš, René. (2009). Menšiny v meziválečném Československu. Právní postavení národnostních menšin v první Československé republice a jejich mezinárodněprávní ochrana. Praha. Jech, Karel - Kuklík, Jan - Mikule, Vladimír. (2003). Němci a Maďaři v dekretech prezidenta republiky: studie a dokumenty 1940-1945. Praha. Čapka, František - Slezák, Lubomír - Vaculík, Jaroslav. (2005). Nové osídlení pohraničí českých zemí po druhé světové válce. Brno.

Požadavky

aktivní účast v seminářiprezentace a esej

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie LaníkováPhDr. Michael Viktořík, Ph.D.