Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o pramenech I (KHI / QNP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QNP1 - Nauka o pramenech I, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento seminář se bude věnovat problematice středověkých písemných pramenů a jejich vymezení v rámci všech využitelných pramenů pro studium středověkých dějin. Kurz bude zaměřen na popis a charakteristiku pramenů a především jejich analýzu a kritiku. Pozornost bude věnována jak pramenům vyprávěcím (zaměření na středověkou historiografii a hagiografii, ale také středověkou ?beletrii?), tak pramenům diplomatické povahy, které jsou často opomíjeny. Zde budou zkoumány především listiny, listy, ale také městské či kancelářské knihy, a to jak z obsahového, tak z formálního hlediska. Pro práci s prameny bude využito jak překladů (pro mnohé prameny dostupných v knižní podobě, či v internetové verzi na stránkách Katedry historie FF UP), tak originálních jazykových verzích; originální rukopisné či tištěné (prvotisky) prameny jsou dostupné v archivu a ve vědecké knihovny a budou také pro tento kurz využity. Kurz se zaměří na evropské prameny v celé šíři, ovšem větší pozornost bude věnována pramenům středoevropským (českým, rakouským, německým, polským a uherským). Cílem tohoto kurzu je seznámit studenty s různými druhy pramenů a prohloubit schopnosti analýzy a kritiky pramene (jak u vydaných, tak u rukopisných pramenů) a využití pomocných věd historických (paleografie, kodikologie, diplomatiky, sfragistiky ad.) v praxi.

Získané způsobilosti

Student má přehled o různých druzích pramenů pocházejících z období středověku, jejich edicích, vypovídací hodnotě a o metodách jejich využití.

Literatura

Šusta, J. Dějepisectví. Jeho vývoj v oblasti vzdělanosti západní ve středověku a v době nové. Praha, 1933. Nechutová, Jana. Latinská literatura českého středověku do roku 1400. Praha, 2000. Černý, Václav. Soustavný přehled obecných dějin literatury naší vzdělanosti, 1. Středověk. Praha, 1996. Hlaváček I., Kašpar J., Nový R. Vademecum pomocných věd historických. Jinočany, 2002.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, plnění zadaných úkolů.

Garant

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.