Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktický výzkum metodami orální histori (KHI / QOH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QOH - Praktický výzkum metodami orální histori, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní část kurzu proběhne v seminární pracovně archivnictví, kde se bude v několika vyučovacích blocích konat výuka a seznámení se základy orální historie a zaměřením kurzu, dále praktický nácvik komunikace s respondentem, zásady přepisu a vyhodnocování rozhovoru.Druhá část kurzu se bude sestávat z několikadenní práce v terénu po čtyřčlenných skupinách v jednotlivých, dopředu vytipovaných lokalitách, nahrání a přepis rozhovoru s respondenty, jeho kódování a analýza dat, zpracování získané fotodokumentace, konzultace postupu a výsledků s lektorem kurzu.Závěr kurtu předpokládá analýzu výsledků, hodnocení studentských prací a evaluaci kurzu, součástí bude i příprava publikace výsledků na www stránkách projektu.

Získané způsobilosti

Studenti si pod vedením pedagoga nacvičí jednotlivé fáze kvalitativního zkoumání: výběr tématu projektu, okruh osob vhodných k interview, realizace a přepis rozhovorů, kódování a analýza získaných dat.

Literatura

Vaněk, Miroslav - Mücke, Pavel - Pelikánová, Hana:. Naslouchat hlasům paměti. Teoretické a praktické aspekty orální historie. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Praha 2007. Vaněk, M. (ed.). Obyčejní lidé??! Pohled do života tzv. mlčící většiny. Životopisná vyprávění příslušníků dělnických profesí a inteligence. Miroslav Vaněk a kol. Orální historie. Metodické a "technické" postupy. Olomouc: UP, 2003. Vaněk, Miroslav (ed.):. Ostrůvky svobody. Kulturní a občanské aktivity mladé generace v 80. letech v Československu. Votobia, Praha 2002. Otáhal, Milan - Vaněk, Miroslav:. Sto studentských revolucí. Studenti v období pádu komunismu - životopisná vyprávění. NLN, Praha 1999. Haukanes, Haldis. Velká dramata ? obyčejné životy. Poskomunistické zkušenosti českého venkova. Praha, 2004. Vaněk, Miroslav - Urbášek, Pavel (eds.):. Vítězové? Poražení? Životopisná interview 1. 2. Prostor, Praha 2005.

Požadavky

Aktivní účast na celém semináři, práce v terénu, jejímž výsledkem bude přepis rozhovorů o opravě kostela a jeho analýza. Zápočet a kolokvium bude ceněno 4 kredity.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.Mgr. Jaroslav Šotola, Ph.D.