Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzická ochrana knižních fondů (KHI / QOKF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QOKF - Fyzická ochrana knižních fondů, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na počátku letního semestru (přesné místo a čas konání budou v předstihu zveřejněny na webu KH): Krátká informativní schůzka pro zájemce o tento seminář (organizační záležitosti, potřebné vybavení, studijní materiály).Letní prázdniny (červen - srpen): Hlavní náplní denního programu dvoutýdenního pobytu bude práce v knižních depozitářích, doplněná o výklad nad konkrétním materiálem. Součástí kurzu budou víkendové exkurze do některého z míst spojených s jinými historickými knižními fondy západních Čech (dle výběru studentů Kynžvart, Bečov, Jáchymov, Plzeň nebo Cheb), případně míst spjatých s historií tepelské kanonie.

Získané způsobilosti

Student získá nejen praktické zkušenosti s tříděním knihovního materiálu, ale seznámí se i s metodikou ochrany a údržby knižních fondů.

Literatura

Ďurovič, M. Restaurování a konzervování archiválií a knih. Praha: Paseka, 2002. ISBN 8071853836.KOMÁRKOVÁ, Anna. Klimatizace v muzeích, knihovnách a archivech. Praha, 2008. Martinek, R., Oppeltová, J., Sedoník, T., Slavíková, V., & Štěpánová, D. Záchrana a inventarizace drobných církevních fondů: archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie : barevná fotografické příloha. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008. ISBN 978-80-244-2134-6.

Požadavky

Student odpracuje 10 osmihodinových pracovních dní při revizi a ochraně historického fondu knihovny. Jeho nasazení bude ohodnoceno 5 kredity (zápočet a kolokvium).

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.Mgr. Lucie Toman