Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavební památka (KHI / QSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QSP - Stavební památka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Duben 2015: (v počítačové učebně, datum bude upřesněno na webu KHI): Informativní schůzka pro zájemce o tento seminář (organizační záležitosti, potřebné vybavení, studijní materiály), seznámení s historií premonstrátské kanonie v Teplé, práce programy na úpravu fotografií a programem PowerPoint.Druhá polovina června 2015 - úterý (datum bude upřesněno na webu KHI): Příjezd do 16.00, seznámení se s členy realizačního týmu, s průběhem semináře a organizačními a metodickými záležitostmi.Druhá polovina června 2015 - středa datum bude upřesněno na webu KHI): Seznámení účastníků s areálem kanonie a jeho historií (včetně historie domu a řádu), prohlídka širšího okolí (hospodářské dvory, patronátní kostely a fary, klášterem založené lázně ? Mariánské Lázně).Druhá polovina června 2015 - čtvrtek - sobota (datum bude upřesněno na webu KHI): Dopoledne i odpoledne budou probíhat cca tříhodinové bloky výkladu a vlastního zkoumání účastníků (cca 9.00 ? 12.00 a 15.00 ? 18.00). Studenti se rozdělí do tří skupin a společně se svým lektorem se budou snažit najít odpověď na některé jím formulované otázky. Se svými odpověďmi pak formou presentace večer předstoupí před své kolegy. Lektoři se budou u jednotlivých skupinek měnit, což zajistí i to, že se účastníci seznámí s různými úhly pohledu na památku.Druhá polovina června 2015 - neděle (datum bude upřesněno na webu KHI): Dopoledne se posluchači rozdělí, aby zpracovali téma podle svého výběru. Odpoledne bude věnováno prezentacím těchto témat a evaluaci semináře.Druhá polovina června 2015 - pondělí (datum bude upřesněno na webu KHI): Ráno odjezd.

Získané způsobilosti

Student by se měl naučit komplexnímu pohledu na památku a její historii.

Literatura

VLČEK, P. ? SOMMER, P. ? FOLTÝN, D. Encyklopedie českých klášterů. Praha, 1997. Hlinomaz, M. Klášter premonstrátů Teplá. Přehled dějin duchovního fenoménu Tepelska. Karlovy Vary, 2003. Herout Jaroslav. Slabikář návštěvníků památek. Praha, 2001. ISBN 80-85386-92-5 .Bláha, J. a kol. Operativní průzkum a dokumentace historických staveb. Praha, 2005. Macek, P. Standardní nedestruktivní stavebně-historický průzkum. Praha, 1997. Manguel, Alberto. Dějiny čtení. Brno, 2007. Škabrada, J. Konstrukce historických staveb. Praha, 2003. Bloch, J. ? Bláha, J. Muzeum stavebních dějin a řemesel v Českém Krumlově. Český Krumlov , 2006. Blažíček, O. J. - Kropáček, J. Slovník pojmů z dějin umění. Praha, 1991. Herout Jaroslav. Staletí kolem nás. Přehled stavebních slohů. Praha, 2002. ISBN 80-7185-389-5 .Gniers, A. Topographie der historischen und kunstgeschichtlichen Denkmale in den Bezirken Tepl und Marienbad. Augsburg, 1932. Štorm, B. Základy péče o stavební památky. Praha , 2007.

Požadavky

Aktivní účast a na celém týdenním semináři, týmová práce na obrazových presentacích a jejich představení kolegům z ostatních skupin. Zápočet a kolokvium bude ceněno 4 kredity.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří BlochMgr. Robert MečkovskýMgr. Jana Oppeltová, Ph.D.