Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Středověké počátky měst ve stř. Evropě (KHI / QSPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QSPM - Středověké počátky měst ve stř. Evropě, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvodní hodina2) Seznámení s tématem, literatura a prameny, terminologie a možnosti bádání. Co je to vlastně město.3) Sídla ve střední Evropě před XIII. stoletím4) Transformace ve XIII. století., politický kontext doby5) Středověká kolonizace6) Polsko, Uhry, Říše, České země ? paralely a rozdíly7) Městská lokace v praxi ? města založená ?na zeleném drnu? x města ?evoluční?8) Olomouc jako příklad postupného vzniku města.9) Výstavba města ? tržiště, hradby, věže, chrámy ? zkrátka městské nezbytnosti.10) "Stadtluft macht frei" ? městská práva, městská společenství11) Města vrcholného středověku jako hospodářský, politický a kulturní prvek12) Dědictví středověkých měst

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s otázkou vzniku měst, městského zřízení a městských společenství v souvislosti s transformací středoevropských zemí ve 13. století. Vznik měst lze chápat jako dlouhodobý, evoluční proces o několika krocích - účastníci kurzu se naučí tyto kroky analyzovat v širším kontextu. Důležitou součástí je schopnost analýzy pramenů, a to jak písemných, tak hmotných. Hmotné prameny jsou pak zastoupeny nejen archeologickými nálezy, ale i soudobými půdorysy historických center. Studenti se tedy seznámí s možnostmi interdisciplinární spolupráce mezi historii, archeologii a urbanistickými studiemi. Ve výsledku by si pak měli osvojit schopnost chápat město jako fungující organismus, jehož středověké dědictví přežívá i do současnosti.

Literatura

Baletka, T., Bistřický, J., Čermák, M., Červenka, S., Černušák, T., Elbel, P., Fiala, J., Hora, P., Chupík, F., Jakubec, O., & Schulz, J. Dějiny Olomouce. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2009. ISBN 97880244236851.Ennen, Edith. Die europäische Stadt des Mittelalters. Göttingen, 1979. Klápště, J. Proměna českých zemí ve středověku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005. ISBN 8071061751.Hoffmann, František. Středověké město v Čechách a na Moravě. Praha, 2008. ISBN 978-80-7106-543-2.Kejř, J. Vznik městského zřízení v českých zemích. Praha: Karolinum, 1998. ISBN 8071845159.

Požadavky

- Aktivní účast v hodinách- Referát na vybrané téma (viz níže). Referát na cca 15 minut formou ?konferečního příspěvku? = seznámení s použitou literaturou, představení tématu, otevření diskuzeZkouška:- Zkoušena vždy dvojice studentů z otázek tažených ze seznamu (bude dodán v předstihu)

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.Mgr. Petr Zajíček