Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trendy současného dějepisectví IV (KHI / QTD4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QTD4 - Trendy současného dějepisectví IV, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.předmětTrendy v historiografii o dějinách 20. století (LS, 2 hod., přednáška/seminář)2. předmětNauka o pramenech k dějinám 20. století (LS, 2 hod., přednáška/seminář)Oba předměty budou tematicky propojeny, v jednom historiografie k tématu, ve druhém prameny k výzkumu, metody. Výuka na sebe časově navazuje: pondělí 15,00 - 18,15.Na obou předmětech se bude (podle svého zaměření či další volby) podílet více vyučujících včetně doktorandů, možnost dojednat další specialisty či zorganizovat exkurzi.Organizační garant pro obsahovou tvorbu programu, časový harmonogram, komunikace se studenty a vyučujícími (organizační záležitosti, zápisy atestací do stagu atd.) : Jana BurešováProgram:16. 2. Problematika výzkumu dějin komunistických režimů (Jana Burešová)23. 2. Gender history (Jana Burešová)2. 3. Otázky výzkumu dějin první Ceskoslovenské republiky (Miloš Trapl)9. 3. Problematika výzkumu dějin druhé světové války (Pavel Kreisinger)16. 3. Bezpečnostní složky v komunistických režimech (Karel Konečný)23. 3. Církevní politika v komunistických režimech, perzekuce, kolaborace (Karel Konečný)30. 3. Tzv. Helsinský proces a jeho vliv na státy sovětského bloku (Karel Konečný)6. 4. volno, Velikonoce13. 4. Obecné dějiny v české historiografii (Ivo Barteček)20. 4. Ceši v cizině (Ivo Barteček)27. 4. Umění v exilu (Ivo Barteček)4. 5. Závěrečný seminář (Jana Burešová)11. 5. Kolokvium (prezentace recenzí o zvolené literatuře) Jana Burešová

Získané způsobilosti

Přehled o vybraných výzkumných tématech z dějin 20. století, výsledky, pojetí, metody,

Literatura

Horský, Jan. Dějepisectví mezi vědou a vyprávěním. Úvahy o povaze, postupech a mezích historické vědy.Dějepisectví mezi vědou a vyprávěním. Úvahy o povaze, postupech a mezích historické vědy. Praha, 2009. Iggers, Georg G. Dějepisectví ve 20. století. Praha, 2002. Kutnar, František ? Marek, Jaroslav. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Praha, 2009.

Požadavky

Aktivní práce v semináři. Závěrečný písemný test.Komplexní zkouška z obou předmětů: Písemná práce ve formě recenze publikace ze zvoleného tematického semináře.Seznam prostudované literatury.Rozprava nad prostudovanou odbornou literaturou a jejím pojetím, rozbor metod a pramenů.

Garant

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc.prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.doc. PhDr. Karel Konečný, CSc.