Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly ze soc. dějin ran. nov. (KHI / QVKSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QVKSD - Vybrané kapitoly ze soc. dějin ran. nov., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Produkce a distribuce zboží po celé období raného novověku spočívala zejména na malovýrobě, která byla ve většině případů organizována v cechovních korporacích. V 17. a zejména 18. století dochází nejen k růstu obyvatel, ale také počtu řemeslníků. Tento trend se týkal jak městských lokalit, tak i zemědělského venkova. Obyvatelé venkova našli uplatnění především v textilní výrobě (plátenictví). Historiografie hovoří to zvané proto-industrializaci.Obsah:1. Nekoná se z důvodu zahraniční cesty.2. Úvod do sociálních dějin raného novověku: seznámení s českou a zahraniční historiografii a metodologii sociální dějin.3. Starý demografický režim a sociální dějiny rodiny v raně novověkých českých zemích - úvod I.4. Starý demografický režim a sociální dějiny rodiny v raně novověkých českých zemích ? prameny II.5. Problematika migrace a sociální mobility v raném novověku.6. Patrimoniální správa, poddanství a venkov.7. Urbánní síť středovýchodní Evropy 1400 ? 1900 ? urbánní vývoj před moderní urbanizací.8. Korporativismus, cechy a jejích institucionální dějiny.9. Různé podoby řemeslné výroby v raném novověku s přehlednutím k českých zemím ? malovýroba, protoindustrializace, manufaktury.10. Vnitřní život řemeslných cechů ? řemeslníci jako ?stavovská? a sociální skupina raného novověku.11. Trh, tržní právo a obchod v českých zemích.12. Raně novověký stát, absolutismus a ?státní? hospodářská politika.13. Závěrečná hodina.

Získané způsobilosti

Seminář vede posluchače k samostatnému uvažování nad problematikou, schopnosti dohledat a využít příslušné informační zdroje.

Literatura

Farr, J. R. Artisans in Europe, 1300-1914. Cambridge: Cambridge University Press, 2000. ISBN 0521418887.Winter, Z. Český průmysl a obchod v XVI. věku. V Praze: Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1913. Herbert HAUPT. Das hof- und hofbefreite Handwerk im barocken Wien, 1620 bis 1770. Wien, 2007. James R. FARR. Hands of honor: artisans and their world in Dijon, 1550-1650. Ithaca, 1988. Klíma, A. Manufakturní období v Čechách. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1953. BUCHNER Thomas. Möglichkeiten Von Zunft: Wiener Und Amsterdamer Zünfte Im Vergleich (17. ? 18. Jahrhundert). Wien, 2004. Mainuš, F. Plátenictví na Moravě a ve Slezsku v XVII. a XVIII. století. Ostrava: Krajské nakladatelství, 1959. Markus CERMAN ? Sheilagh C. OGILVIE (Hg.). Proto-industrialisierung in Europa. Industrielle Produktion vor dem Fabrikszeitalter. Wien, 2004. Janáček, J. Přehled vývoje řemeslné výroby v českých zemích za feudalismu. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1963. Winter, Z. Řemeslnictvo a živnosti XVI. věku v Čechách (1526-1620). V Praze: Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1909. Lars EDGREN ? Geoffrey CROSSICK. The artisan and the European town, 1500-1900. Aldershot, 2007. James R. FARR. The Industrial Revolution in Europe, 1750-1914. Detroit, 2003. Jan LUCASSEN (Ed.). The return of the guilds. Cambridge, 2008. Mainuš, F. Vlnařství a bavlnářství na Moravě a ve Slezsku v XVIII. století. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1960.

Požadavky

Aktivní účast, diskuze, písemná práce.

Garant

PhDr. Michael Viktořík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub HuškaPhDr. Michael Viktořík, Ph.D.