Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ženy a muži ve středov. a ran. novověku (KHI / QZAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / QZAR - Ženy a muži ve středov. a ran. novověku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Women´s history, gender history a historiografie metodologická východiska, možnosti a limity těchto historiografických přístupů2. Eva, nebo Marie? Normativní feminita a maskulinita prizmatem Bible a církevních autorit3. Ideál ženství a mužství v dvorském prostředí4. Komplementarita pohlaví ve středověkém městě5. Středověké a raně novověké manželství v teorii a praxi6. Raně novověký pohled na vzdělání žen a představy o jejich výchově7. Mateřství jako středobod ženina života z pohledu příruček pro těhotné a rodící ženy a naučení duchovních8. Porodnictví v raném novověku jako jablko sváru mezi porodními bábami a lékaři-porodníky9. Dítě a dětství v raně novověkém umění a literární produkci10. Umělecká sféra prostor vyhrazený mužům?

Získané způsobilosti

Studující prohloubí své dosavadní znalosti dějin středověku a raného novověku a obohatí je o jejich společenské, kulturní a genderové aspekty. Osvojuje si dovednosti při práci s dobovými prameny a sekundární literaturou k tématům v rámci women´s a gender history daného období. Získané poznatky pak aplikuje při přípravě referátu a v diskusích probíhajících v semináři.

Literatura

Chojnacka, Monica ? Wiesner-Hanks, Merry. (2002). Ages of Woman, Ages of Man. Sources in European Social History, 1400?1750. London. Lenderová, Milena ? Čadková, Kateřina ? Stráníková, Jana (eds.). (2006). Dějiny žen aneb Evropská žena od středověku do 20. století v zajetí historiografie. Duby, Georges ? Perrot, Michelle (ed.). (1993). Geschichte der Frauen. Ratajová, Jana - Storchová, Lucie (edd.). (2008). Nádoby mdlé, hlavy nemající. Diskursy panenství a vdovství v české literatuře raného novověku. Goody, Jack. (2006). Proměny rodiny v evropské historii. Praha. Le Goff, Jacques ? Truong, Nicolas. (2003). Tělo ve středověké kultuře. Praha. Ratajová, Jana ? Storchová, Lucie (edd.). (2009). Žena není příšera, ale nejmilejší stvoření Boží. Diskursy manželství v české literatuře raného novověku. Lenderová, Milena ? Kopičková, Božena ? Burešová, Jana ? Maur, Eduard (eds.). (2009). Žena v českých zemích od středověku do 20. století. Pernoud, Régine. (2002). Žena v době katedrál. Praha. Ennen, Edith. (2001). Ženy ve středověku. Praha.

Požadavky

Aktivní účast v kurzu; příprava na hodinu (četba zadaných textů), příprava referátu na sekundární literaturu, diskuze

Garant

Mgr. Hana Jadrná MatějkováMgr. et Mgr. Michaela Malaníková Antonín, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Jadrná MatějkováMgr. et Mgr. Michaela Malaníková Antonín, Ph.D.