Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny správy I.1 (KHI / SI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / SI1 - Dějiny správy I.1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Územní vývoj českého státu, země Koruny české, zahraniční léna a krátkodobá připojení některých zemí během středověku. Československá republika a její územní vývoj.2.Úděly, hradská správa a krajské zřízení ve středověku a raném novověku3.Panovník: jeho hodnost, volba, seniorátní princip a princip primogenitury, korunovace, vztah ke Svaté říši římské. Vývoj dvorských a zemských úřadů do husitství4.Kolokvia a generální sněmy, sněmy jednotlivých zemí a krajů. Landfrýdy. Proměny sněmů za husitství, v době před a pobělohorské. Konfederace stavů před a za stavovského povstání.5.Zemský a dvorský soud, krajské soudy. Zemská zřízení včetně Obnoveného zřízení zemského. Komorní a apelační soud.6.Správa země v období husitství. Nahrazení královské moci, sněmy, rada království českého, jednání o nástupnictví na český trůn, městské svazy7.Vývoj státní správy v období stavovské monarchie (od husitství do Obnoveného zřízení zemského).8.Státní správa po Bílé hoře do nástupu Marie Terezie. Omezování stavovských práv, absolutistická moc panovníka. Centrální habsburské úřady, zemské úřady, místodržitelství.9.Osvícenské reformy státní správy a její vývoj až do roku 1848. Vývoj centrálních úřadů, organizace zemských úřadů, reformy soudní

Získané způsobilosti

Student získá přehled o dějinách centrální správy v českých zemích do roku 1848 a je schopen jej aplikovat ve své historické práci.

Literatura

Krofta, K., & Janoušek, E. (1949). Dějiny selského stavu. V Praze: Jan Laichter. Hledíková, Z., Janák, J., Dobeš, J. Dějiny správy v českých zemích: od počátků státu po současnost. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2005. Vaněček, V. (1970). Dějiny státu a práva v Československu do roku 1945. Praha: Orbis. Sivák, F., & Malý, K. (1993). Dějiny státu a práva v českých zemích a na Slovensku do r. 1918. Jinočany: H&H.

Požadavky

Archiváři (povinná výuka): záp. = zápočtový test, referát (představení fondu centrální správy formou powerpointové prezentace).Výběrový seminář: záp. = referát (představení fondu centrální správy formou powerpointové prezentace).

Vyučující

Mgr. Miroslav MyšákMgr. Věra Slavíková