Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trendy současného dějepisectví I (KHI / TSDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / TSDI - Trendy současného dějepisectví I, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie jako věda, narativní historie, vznik edičních řad a časopisů v 19. stol.Krize historismu, objev relativity hodno, Lamprecht.Počátky historické sociologie, Durkheim, Weber, americká škola (Turner a dal.).Škola Annales, její základní charakteristika, zakladatelé a následný vývoj.Historická sociální věda, Německo, Fischer, Wehler, Kocka.Marxismus, hlavní rysy, specifičnost leninismu, vývoj a představitelé z řad historiků.Formalismus, charakteristika a hlavní představitelé.Postmoderna, Lawrence Stone, vymezení se vůči dosavadním doktrínám, Foucault, Derrida, Lyotard, Fukuyama a jeho konec dějin.Cesta od makrohistorie k mikrohistorii. Ginzburg, Braudel, dějiny každodennosti.Lingvistický obrat.Historická debata současnosti. Návrat k dávné tradici. Historie literaturou.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o základních trendech bádání podpořených četbou nejzajímavějších prací.

Literatura

Iggers, G. Dějepisectví ve 20. století. Od vědecké objektivity k postmoderní výzvě. Praha, 2002. ISBN 80-7106-504-8.Burke, P. Variety kulturních dějin. Brno, 2006. ISBN 80-7325-081-0.

Požadavky

Studenti přednesou recenze.Zkouška proběhne formou debaty nad recenzovaným dílem. Studenti též předloží svůj seznam přečtené literatury.

Garant

doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.doc. Mgr. Jan Stejskal, Ph.D.