Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trendy současného dějepisectví II (KHI / TSDII)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / TSDII - Trendy současného dějepisectví II, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seminář navazující na předmět Trendy současného dějepisectví I. bude zaměřen na období raného novověku. Bude se skládat ze dvou částí: z přehledu dosavadního vývoje historického myšlení a z analýzy jeho současného stavu. Pozornost bude věnovaná jednotlivým historickým školám či směrům (Annales, historická antropologie, microstoria, apod.), významným historikům (F. Braudel, C. Ginzburg, P. Burke, ad.) a jejich zásadním dílům a také nejtypičtějším tématům (lidová kultura, inkvizice, konfesionalizace, apod.). Tyto již klasické směry, díla a témata pak budou konfrontovány s nejnovější historiografií. Na jednotlivých hodinách budou rozebírány úryvky konkrétních děl s ohledem na kontext vzniku díla, použité prameny a metody. K tomu přistoupí diskuse nad vybranými teoretickými díly některých autorů (např. M. Foucault, ad.).

Získané způsobilosti

Student má přehled o vývoji a především o současném stavu historického bádání o raném novověku.

Literatura

Šusta, J. Dějepisectví. Jeho vývoj v oblasti vzdělanosti západní ve středověku a v době nové. Praha, 1933. Navrátil, J. a kol. Dějepisectví. Přehled vývoje světové historiografie. Olomouc, 1969. KUTNAR, F., MAREK, J. Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví. Praha, 1997. GINZBURG, C. Sýr a červi . Praha: Argo, 2000.

Požadavky

Aktivní účast v diskusi, příprava na semináře, plnění zadaných úkolů.

Garant

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Elbel, Ph.D.prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.doc. Mgr. Radmila Prchal Pavlíčková, Ph.D.