Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikografie humanist. a barokní češtiny (KHI / VLX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / VLX - Lexikografie humanist. a barokní češtiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Druhy památek českého písemnictví 13. až 15. století: různé typy textů a způsoby jejich zachování.2. Pravopisné systémy češtiny v 13. až 15. století.3. Typy písma ve staročeských rukopisech a prvotiscích.4. Hláskoslovný a tvaroslovný vývoj ve staročeském období.5. Hlavní rysy syntaxe staré češtiny.6. Rozvoj slovní zásoby ve staročeském období.7. Slovotvorba staré češtiny; dobové obohacování českého lexika.8. Starší i novější mluvnice staré češtiny.9. Klasické i moderní koncepce editování staročeských textů.10. Elektronické databáze staročeských textů a lexika.

Získané způsobilosti

Studenti získají nebo si prohloubí tyto dovednosti: transkripce staročeských rukopisů, jazykový rozbor staročeských textů, práce s elektronickými databázemi staré češtiny.

Literatura

Manuscriptorium. Vokabulář webový. Webové hnízdo pramenů k poznání historické češtiny. Dostupný na adrese <http://vokabular.ujc.cas.cz>. Havránek, B., & Hrabák, J. Výbor z české literatury od počátků po dobu Husovu. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957. Staročeský slovník: úvodní stati, soupis pramenů a zkratek. Praha: Academia, nakladatelství Československé akademie věd, 1968.

Požadavky

K zápočtu: písemná transkripce, překlad a mluvnický rozbor úryvku staročeského textu. Četba, překlad a komplexní jazykový rozbor předloženého staročeského textu.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.