Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Archivnictví 2 (KHI / XAAR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XAAR2 - Archivnictví 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem přednášek je stručný vývoj archivnictví - tj. vznik archivnictví jako oboru i jako vědy, počátky archivnictví, stav archivnictví v českých zemích do roku 1918, prosazení archivnictví jako vědy, úsilí o organizační pojetí archivnictví po roce 1945. Představeny zde také budou další osobnosti československého archivnictví. Na tyto přednášky naváže podrobná zpráva o současné situaci českého archivnictví a to včetně legislativního rámce. Pozornost je věnována i spisové službě, výběru archiválií, jejich evidenci a zpřístupňování.Semináře jsou z větší části věnovány exkursím do Státního okresního archivu v Novém Jičíně a do Moravského zemského archivu

Získané způsobilosti

Posluchač získá základní povědomí o vzniku, historii a současné situaci archivnictví jako oboru i vědy, se zvláštním zřetelem na situaci v českých zemích.

Literatura

Bartoš J. Úvod do archivnictví pro historiky, Olomouc 2000. Bartoš,J.:Úvod do archivnictví pro historiky. Olomouc 1995. Metodické návody a instrukce pro zpracování archivního materiálu, Sborník archivních prac. Rameš V. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů, Praha 2005.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce a na exkursích, plnění zadaných úkolů - tvorba referátů a recenzí dle probírané látky.

Garant

PhDr. Karel Chobot

Vyučující

PhDr. Karel Chobot