Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antika v české historiografii (KHI / XAČH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XAČH - Antika v české historiografii, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je seznámení se s vývojem názorů českých historiků a klasických filologů na význam antiky jako dějinného období i prezentace dílčích témat, kterým se česká historiografie věnovala. Pozornost je věnována také důležitým univerzitním pracovištím, vědeckým institucím i profesním a zájmovým spolkům českých historiků antiky. Důležitou roli ve vývoji zkoumání antiky hrály také vědecké i populárně- naučné časopisy. Přednáška a seminář se také zaměří na vybrané osobnosti české historiografie antiky.

Získané způsobilosti

Rozšíření znalostí o českém výzkumu antiky ve 20. století (trendy, témata, pracoviště, spolky, osobnosti).

Literatura

Svoboda, K. (1957). Antika a česká vzdělanost od obrození do první války světové. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=0085117Svatoš, M. (1995). Česká klasická filologie na pražské univerzitě 1848-1917: (působení Jana Kvíčaly a Josefa Krále). Praha: Karolinum. Kutnar, F., & Marek, J. (2009). Přehledné dějiny českého a slovenského dějepisectví: od počátků národní kultury až do sklonku třicátých let 20. století. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

Požadavky

Zápočet - aktivní účast ve výuce, přednesení referátu na zadané téma. Zkouška - písemná recenze na jednu knihu, diskuze o povinné četbě, diskuze o jedné vylosované otázce k tématům přednášky a semináře.

Garant

PhDr. Ivana Koucká

Vyučující

PhDr. Ivana Koucká