Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická chronologie (KHI / XACH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XACH - Historická chronologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah seminářů bude zaměřen na objasnění terminologie a historiografie oboru, včetně problematiky měření a počítání času v dějinách (i s nastíněním technických možností). Větší prostor bude věnován práci s chronologickými tabulkami, aby si posluchač osvojil určování roku (různé éry a epochy, léta panování a pontifikátu, indikce) a jeho částí, měsíce, denního data i částí dne a hodin. Zvláštní důraz bude položen na křesťanský rok a svátky sanktorálu a temporálu. V souvislosti s určováním data velikonoc budou posluchači seznámeni i s dalšími chronologickými údaji souvisejícími s slunečním a měsíčním cyklem (nedělní písmena, konkurenty, reguláry sluneční, zlatý počet, epakty, reguláry měsíční). Budou také zpřesňovat či určovat neúplná data a dešifrovat další časové údaje. Po objasnění příčin a podmínek juliánské a gregoriánské reformy kalendáře budou semináře zaměřeny na praktické převádění denních dat pocházejících z pramenů.

Získané způsobilosti

Posluchač by měl především zvládat přepis a převedení různých typů historických dat (uváděná dle církevního kalendáře, římského či bononského počtu, cisiojánu), dále by se měl orientovat v dalších chronologických údajích a ve způsobech jejich uvádění a užívání.

Literatura

Bláhová, M., Pokorný, P. R., & Martínek, M. (2001). Historická chronologie. Praha: Libri. Emler, J., Friedrich, G., & Hrubý, V. (1996). Chronologické tabulky převzaté z prací: Josef Emler: Rukověť chronologie křesťanské, zvláště české, Praha 1876, Gustav Friedrich: Rukověť křesťanské chronologie, Praha 1934, Václav Hrubý: Úvod do archivní teorie a prakse, Praha 1930. Olomouc. Emler, J. (1876). Rukověť chronologie křesťanské, zvláště české: potřebná pomůcka pro archiváře, dějepisce, duchovní, soudce a advokáty. V Praze: Nákladem Spolku historického. Friedrich, G. (1934). Rukověť křesťanské chronologie. Praha: Filosofická fakulta University Karlovy.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Zápočet bude udělen za správný převod různých typů historických dat, ústní kolokvium bude zaměřeno na objasnění některých chronologických pojmů a jejich širších souvislostí.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.