Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomatika I.1 (KHI / XADI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XADI1 - Diplomatika I.1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek bude zaměřen na systematický výklad odborných pojmů, s nimiž diplomatika operuje, dále na historii oboru doplněnou ukázkami literatury a základních edic vzniklých u nás i v Evropě. Některé přednášky se budou týkat také problematiky falšování diplomatického materiálu ve středověku a vývoje kritiky písemností.Obsahem seminářů bude seznámení s několika základními a charakteristickými typy diplomatického materiálu. Po té bude následovat praktický rozbor listiny a úřední knihy, jak po stránce formální, tak obsahové. Studenti se seznámí s možnými edičními přístupy, naučí se zásadám vytváření regestu či zpřístupnění diplomatické písemnosti v plném znění. Tyto zásady budou demonstrovány na nejznámějších edicích zejména českého diplomatického materiálu. Kromě osvojení základních zásad jejich zpracování a používání bude přistoupeno k nácviku vlastní editorské práce.

Získané způsobilosti

Posluchači získají základní orientaci v historii diplomatiky, její odborné terminologii, metodách a základní literatuře. V seminářích se naučí pracovat s edicemi diplomatického materiálu a samostatně vytvořit regest i úplnou edici listiny.

Literatura

Šebánek, J. ? Fiala, Z. ? Hledíková, Z. (1971). Česká diplomatika do r. 1848. Praha. Sybel, H. ? von Sickel, T. (1891). Kaiserurkunden in Abbildungen. Berlin. Brackmann, A. (1914). Papsturkunde. Leipzig ? Berlin. Frenz, T. (1986). Papsturkunden des Mittelalters und der Neuzeit. Wiesbaden ? Stuttgart. Šebánek, J., Dušková, S., & Pražák, J. (1959). Studie k české diplomatice doby přemyslovské. Praha: Československá akademie věd.

Požadavky

Pravidelná příprava na semináře - četba a rozbor zadaných ukázek úředních písemností ze středověku. Pro udělení zápočtu bude nutné úspěšně absolvovat test z probírané látky.

Garant

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.