Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diplomatika I.2 (KHI / XADI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XADI2 - Diplomatika I.2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek bude spočívat ve výkladu papežské a císařské diplomatiky, včetně vývoje obou kanceláří, expedovaných písemností a používaných úředních knih. Dále bude pozornost věnována české diplomatice do roku 1306, se zvláštním důrazem na existenci přijatých listin i prvních listin vydávaných na našem území.Obsahem seminářů bude prohlubování schopností posluchačů porozumět edičním zásadám některých významějších edicí českého diplomatického materiálu, dále vytvářet regest či zpřístupňovat diplomatické písemnosti v plném znění.

Získané způsobilosti

Posluchači získají základní orientaci v papežské, císařské a přemyslovské diplomatice. V seminářích se naučí pracovat s edicemi diplomatického materiálu a samostatně vytvořit regest i úplnou edici listiny.

Literatura

Šebánek, J. ? Fiala, Z. ? Hledíková, Z. (1971). Česká diplomatika do r. 1848. Praha. Sybel, H. ? von Sickel, T. (1891). Kaiserurkunden in Abbildungen. Berlin. Brackmann, A. (1914). Papsturkunde. Leipzig ? Berlin. Janák, J.-Hledíková, Z.:. Dějiny státu a práva v českých zemích a na Slovensku do roku 1945. Praha, 1945. Frenz, T. (1986). Papsturkunden des Mittelalters und der Neuzeit. Wiesbaden ? Stuttgart. Šebánek, J., Dušková, S., & Pražák, J. (1959). Studie k české diplomatice doby přemyslovské. Praha: Československá akademie věd.

Požadavky

Pravidelná příprava na semináře - četba a rozbor zadaných ukázek úředních písemností ze středověku. Pro udělení zápočtu bude nutné úspěšně absolvovat test, prověřující schopnost orientovat se v Codex diplomaticus et epistolaris regni Bohemiae. Ústní zkouška proběhne na základě dopředu známých otázek.

Garant

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D.Mgr. Miroslav MyšákMgr. Jana Oppeltová, Ph.D.