Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kodikologie (KHI / XAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XAK - Kodikologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek: Součástí výkladu v prvních hodinách bude vyjasnění předmětu kodikologie, seznámení s odbornou literaturou a také historií zájmu a bádání o rukopisech. Poté budou studentům ve zkratce naznačeny dějiny rukopisné knihy jako určitého kulturního fenoménu a v popředí tohoto zájmu budou stát nejen proměny vzhledu a obsahu rukopisu, ale také proměny jeho funkce. V průběhu dalších přednášek by si student měl osvojit patřičné termíny při popisu vnější stránky rukopisů, neměla by mu zůstat cizí problematika vazby knih, její technika a přibližná datace, problematika psací látky, řádkování, oprav, typů písma, iluminace či notace. Při popisu obsahu středověkých rukopisů bude pozornost věnována typům liturgických rukopisů, kodifikaci občanského a kanonického práva a nejpoužívanějším edicím (MGH, FRA, FRB, Patrologia graeca et latina...). Kromě edic posluchač bude též podrobně informován o průvodci po rukopisných fondech, o soupisech a katalozích rukopisů. Součástí přednášky bude nejen výklad zásad popisu rukopisné knihy, ale také seznámení se s dějinami skriptorií, tiskáren a knihoven či zásadami textové kritiky a ediční praxe na poli literárních rukopisů.Obsah seminářů: V semináři by se studenti měli naučit dokonale rozumět zásadám pro popis rukopisů, které by ostatně měli umět samostatně uplatnit v praxi při popisu konkrétního manuskriptu.

Získané způsobilosti

Posluchač umí používat odbornou terminologii, zná pravidla popisu literárních rukopisů a umí vytvořit jejich katalogizační záznam. Má širší znalosti o procesu vzniku, vnějších a vnitřních znacích rukopisu a je informován o podobě a historii středověkých knihoven.

Literatura

Hlaváček, I. (1994). Úvod do latinské kodikologie. Praha: Univerzita Karlova. Hlaváček, I., Krása, J., Nuska, B., Kneidl, P., Bohatcová, M., Sýkora, B., & Paul, P. (1990). Česká kniha v proměnách staletí. Praha: Panorama. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Cejpek, J., Činčera, J., Hlaváček, I., & Kneidl, P. (2002). Dějiny knihoven a knihovnictví. V Praze: Univerzita Karlova nakladatelství Karolinum. Tobolka, Zdeněk. (1949). Kniha: její vznik, vývoj a rozbor. Praha. Hlaváček, I., & Klener, P. (2005). Knihy a knihovny v českém středověku: (studie k jejich dějinám do husitství). V Praze: Nakladatelství Karolinum.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Pro získání zápočtu bude třeba vytvořit katalogizační záznam konkrétního rukopisu, ústní zkouška bude probíhat dle dopředu zadaných otázek.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.