Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o tištěné knize (KHI / XANK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XANK - Nauka o tištěné knize, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Součástí výkladu v prvních hodinách bude vyjasnění předmětu nauky o tištěné knize a představení odborné literatury. Poté bude podán vývoj dějin knihtisku od 15. století do moderní doby v Evropě i v českých zemích. Pozornost bude věnována rovněž výtvarné stránce knihy i proměně její funkce. V průběhu dalších přednášek a seminářů by si student měl osvojit odborné termíny pro popis vnější stránky starých tisků (vazba a její technika, datace, typy tiskového písma, grafické techniky atp.). Posluchač bude rovněž seznámen se soupisy a katalogy prvotisků i starých tisků i s průvodci po významných fondech. V semináři by se studenti měli naučit dokonale rozumět zásadám pro popis starých tisků, které by měli umět uplatnit i v praxi.

Získané způsobilosti

Student je schopen používat odborné termíny při popisu knihy, orientuje se v základní literatuře a pomůckách a má přehled o historii knihtisku na našem území i v Evropě. Posluchač umí katalogizovat starý tisk dle odborných pravidel.

Literatura

Horák, F. (1948). Česká kniha v minulosti a její výzdoba. Praha: František Novák. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Hlaváček, I., Krása, J., Nuska, B., Kneidl, P., Bohatcová, M., Sýkora, B., & Paul, P. (1990). Česká kniha v proměnách staletí. Praha: Panorama. (1997). ISBD(A): mezinárodní standartní bibliografický popis pro staré tisky a prvotisky. Praha: Národní knihovna ČR. Tobolka, Z. V. (1949). Kniha: její vznik, vývoj a rozbor. Praha: Orbis.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Pro získání zápočtu bude třeba vytvořit 10 katalogizačních záznamů starých tisků, ústní zkouška bude probíhat dle dopředu zadaných otázek.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav MyšákMgr. Jana Oppeltová, Ph.D.