Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny 20. století (KHI / XD20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XD20 - Dějiny 20. století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek zaměřených na problematiku obecných dějin je seznámit studenty s nejvýznamnějšími fakty a procesy ve světě ve dvacátém století, ukázat cesty, možnosti a prostředky k poznávání dějin uvedeného období. Těžiště spočívá ve výkladu hlavních světových problémů, především politických a ekonomických. Detailněji je sledován vývoj mezinárodních vztahů, velmocí, jednotlivých oblastí a politických, vojenských a ekonomických uskupení. Totéž platí pro proces dekolonizace a vývoj nově vzniklých státních celků zasazený do obecných souvislostí. Cílem je rovněž základní charakteristika stěžejních myšlenkových a kulturních proudů 20. století.Druhou skupinu přednášek tvoří témata pojednávající o stěžejních problémech českých a československých dějin zasazená do evropského kontextu a o jejích interpretacích v historiografii.Hlavní témata: první světová válka, vznik Československa, období první Československé republiky, druhá světová válka a nacistická okupace, odboj proti nacistické okupaci, poválečné uspořádání světa po druhé světové válce, vytváření sovětského bloku, komunistický státní převrat v únoru 1948,charakteristika komunistického režimu v Československu, projevy lidového odporu proti komunistickým vládám, rok 1968 v Československu, období tzv. normalizace, okolnosti a souvislosti pádu komunistických režimů na přelomu let 1989/1990, rozpad Československa na samostatnou Českou a Slovenskou republiku.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu má přehled po českých i obecných dějinách daného období.

Literatura

Kárník, Zdeněk. České země v éře první republiky. Kaplan, Karel. Československo v poválečné Evropě. Johnson, Paul. Dějiny 20. století. Aron, Raymond. Historie XX.století. Praha, 1999. Nálevka, Vladimír. Světová politika ve 20. století, I., II.

Požadavky

Studium odborné literatury doložené u zkoušky jejím seznamem.

Garant

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.doc. PhDr. Karel Konečný, CSc.prof. PhDr. Miloš Trapl, CSc.