Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Ruska 20. století 1 (KHI / XDR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XDR1 - Dějiny Ruska 20. století 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět DR2 navazuje tématicky na DR1. Doporučujeme zapsat oba předměty v návaznosti.Rusko na konci carského režimu,vnitropolitická a mezinárodně politická situace. Účast Ruska v 1. světové válce. Únorový státní převrat 1917. Období pokusu o demokratický státní systém od jara do podzimu 1917. Bolševický státní převrat v říjnu 1917. Občanská válka v Rusku. Vnímání popřevratového období v Rusku jeho svědky (cizinci, novináři, politikové apod., čeští a slovenští legionáři). Doklady z pramenů, paměti, deníky, vzpomínky, dobové politické úvahy a závěry. Práce T. G. Masaryka Rusko a Evropa a Světová revoluce, práce Jana Slavíka k ruským dějinám. Paměti legionářů. Paměti ruských emigrantů. Zápisky novinářů. Zachycení každodenního života v Rusku. Základní rysy komunistického režimu v Rusku: systém vlády, organizace vnitrostátních záležitostí, mezinárodněpolitická pozice a úsilí. Postupné rozšiřování komunistické moci na okolním území.Vznik SSSR a jeho územní vývoj. Národy a národnosti SSSR a jejich postavení. Osudy ruských rolníků. Pozice ruské inteligence. Ruské koncentrační tábory pro politické vězně. Rusko-německá spolupráce mezi 1. a 2. světovou válkou. Účast SSSR ve 2. světové válce. Zájmy SSSR na uspořádání světa po 2. světové válce. Rozšíření komunistických režimů ve světě v souvislosti s pozicí SSSR jako jednoho z vítězů ve 2. světové válce. Charakteristika pojmu stalinismus. Období Chruščovovy vlády. Éra Brežněvovy vlády.Změna v politice v polovině 80. let-Gorbačov a jeho politika. Vnímání Gorbačova v Rusku a ve světě. Zásadní změny v SSSR na přelomu 80. a 90. let 20.století, rozpad SSSR, základní charakteristika Ruské federace v 90. letech.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu má přehled o vývoji v Rusku ve 20. století v mezinárdním vývojovém kontextu.

Literatura

Švankmajer, M. a kol. Dějiny Ruska. Praha, 1995. Moynahan, Brian. Rusko 20. století. Pipes, Richard. Russia under the Bolshevik regime. Service, Robert. Soudruzi. Světové dějiny komunismu. Brown, Archie. Vzestup a pád komunismu.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, referát, závěrečná seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.