Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Ruska 20. století 2 (KHI / XDR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XDR2 - Dějiny Ruska 20. století 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět DR2 navazuje tématicky na DR1. Doporučujeme zapsat oba předměty v návaznosti.Rusko na konci carského režimu,vnitropolitická a mezinárodně politická situace. Účast Ruska v 1. světové válce. Únorový státní převrat 1917. Období pokusu o demokratický státní systém od jara do podzimu 1917. Bolševický státní převrat v říjnu 1917. Občanská válka v Rusku. Vnímání popřevratového období v Rusku jeho svědky (cizinci, novináři, politikové apod., čeští a slovenští legionáři). Doklady z pramenů, paměti, deníky, vzpomínky, dobové politické úvahy a závěry. Práce T. G. Masaryka Rusko a Evropa a Světová revoluce, práce Jana Slavíka k ruským dějinám. Paměti legionářů. Paměti ruských emigrantů. Zápisky novinářů. Zachycení každodenního života v Rusku. Základní rysy komunistického režimu v Rusku: systém vlády, organizace vnitrostátních záležitostí, mezinárodněpolitická pozice a úsilí. Postupné rozšiřování komunistické moci na okolním území.Vznik SSSR a jeho územní vývoj. Národy a národnosti SSSR a jejich postavení. Osudy ruských rolníků. Pozice ruské inteligence. Ruské koncentrační tábory pro politické vězně. Rusko-německá spolupráce mezi 1. a 2. světovou válkou. Účast SSSR ve 2. světové válce. Zájmy SSSR na uspořádání světa po 2. světové válce. Rozšíření komunistických režimů ve světě v souvislosti s pozicí SSSR jako jednoho z vítězů ve 2. světové válce. Charakteristika pojmu stalinismus. Období Chruščovovy vlády. Éra Brežněvovy vlády.Změna v politice v polovině 80. let-Gorbačov a jeho politika. Vnímání Gorbačova v Rusku a ve světě. Zásadní změny v SSSR na přelomu 80. a 90. let 20.století, rozpad SSSR, základní charakteristika Ruské federace v 90. letech.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu má přehled o vývoji v Rusku ve 20. století v mezinárdním vývojovém kontextu.

Literatura

Švankmajer, M. Dějiny Ruska . Praha , 1995. Pipes, R., & Gopaulová, H. (1998). Dějiny ruské revoluce. Praha: Argo. Moynahan, Brian. Rusko 20. století. Pipes, Richard. Russia under the Bolshevik regime. Service,Robert. Soúdruzi. Světové dějiny komunismu.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, referát, závěrečná seminární práce.

Garant

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jana Burešová, CSc.