Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k děj. ran. novověku E (KHI / XDRNE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XDRNE - Seminář k děj. ran. novověku E, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úkolem tohoto semináře bude seznámit posluchače s archivními fondy, v nichž se nachází raně novověký materiál. V centru pozornosti tak nejprve budou nejstarší písemnosti obcí a měst, poté písemné prameny svázané s cechy, školami a farními úřady. Z fondů uložených v oblastních a zemských archivech budou probírány materiály velkostatků, klášterů a rodinné archivy. Ve všech případech bude přiblížena struktura fondu (včetně obvyklého pořádacího schématu a existující metodiky), správní dějiny jeho původce, diplomatická charakteristika zastoupených písemností a konečně některé z těchto dokumentů budou přiblíženy i pomocí četby vybraných a paleograficky vhodných textů.

Získané způsobilosti

Semináře navážou na přednášky a semináře z Pomocných věd historických a budou upevňovat znalosti účastníků v popisu diplomatických písemností, pečetí a konkrétních heraldických památek, při převodu dat a údajů metrologické povahy, především však schopnost studentů číst historické texty z 16.-18. století.

Literatura

Volf, M., & Haas, A. (1948). Archivní příručka: sborník přednášek o archívní praxi. Praha: Svoboda. Šebánek, J. ? Fiala, Z. ? Hledíková, Z. Česká diplomatika do r. 1848. Praha, 1971.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a přepis textu psaného novogotickým písmem v rozsahu 9000 znaků.

Garant

Mgr. Martin Elbel, Ph.D.