Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář k děj. středověku D (KHI / XDSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XDSD - Seminář k děj. středověku D, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz se zaměřuje na dějiny střední Evropy ve středověku od doby formování státních útvarů a prvních písemných dokladů o nich až po počátek 16. století. Budeme se věnovat dějinám střední Evropy jako celku; dějiny jednotlivých zemí, především Uher a Polska, nám poslouží pro exkurzy ilustrující vývoj střední Evropy. Vývoj českých zemí bude jen jakýmsi pozadím, na němž se středoevropskými dějinami budeme zabývat. Soustředíme se na nejvýznamnější fenomény ve vývoji středoevropského prostoru ? témata je vždy možné doplnit: podle zájmu studentů. Náplní semináře budou krátké referáty a především diskuze nad prostudovaným materiálem ? jak sekundární literaturou, tak prameny.Geografie střední Evropy.Slované a Velká Morava.Příchod Maďarů, etnické poměry střední Evropy.Christianizace. Rozvoj státu.Století změny (13. století). Kolonizace.Mezinárodní vztahy 14. století.Církev ve střední Evropě - rozvoj ve vrcholném a pozdním středověku.Národy a jejich jazyky. Minority. Židé.Vývoj pozdního středověku. Stavovský stát.Turecké nebezpečí a jeho souvislosti.Umění středověké střední Evropy - vývoj a souvislosti.Kultura pozdního středověku - univerzity, humanismus, renesance.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni pracovat se středoevropskými středověkými prameny, seznámí se podrobněji se sociálními, církevními a kulturními dějinami tohoto prostoru a období.

Literatura

Piotr S. Wandycz. Střední Evropa v dějinách od středověku do současnosti. Praha, 1998. Dušan Třeštík. Vznik Velké Moravy. Moravané, Čechové a střední Evropa v letech 791?871. Praha, 2001. František Dvorník. Zrod střední a východní Evropy. Mezi Byzancí a Římem. Praha, 1999. Jacques Le Goff - Jean Claude Schmitt, eds. Encyklopedie středověku. Praha, 2002. Denis Hay. Evropa pozdního středověku 1300-1500. Praha, 2010. ISBN 978-80-7021-986-7.Stanisław Szczur. Historia Polski. Średniowiecze. Kraków, 2002. František Šmahel. Husitská revoluce I. Doba vymknutá z kloubů. Praha, 1995. Jacques Le Goff. Kultura středověké Evropy. Praha, 2005. ISBN 80-7021-808-8.Jerzy Kłoczowski. Młodsza Europa. Europa Środkowo-Wschodnia w kręgu cywilizacji chrześcijańskiej średniowiecza. Warszawa, 1998. Jan Klápště. Proměna českých zemí ve středověku. Praha, 2006. Pál Engel. The Realm of St Stephen: A History of Medieval Hungary, 895?1526. London - New York, 2001. Jenő Szűcs. Tri historické regióny Európy. Bratislava, 2001.

Požadavky

Účast ve výuce, příprava, aktivní účast v diskusi, referát, závěrečný test.

Garant

doc. Mgr. Antonín Kalous, Ph.D.