Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katalogizace starých tisků 1 (KHI / XKT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XKT1 - Katalogizace starých tisků 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na počátku semestru budou přibližně ve dvou dvouhodinových setkáních účastníci seznámeni se základní užívanou terminologií a pravidly popisu starých tisků dle mezinárodních pravidel ISBD(A). Následně v terénu pod odborným vedením provedou rekonstrukci původního systému uložení či zvolí nové pořádací schéma zvolené historické knihovny.Dále pak knihy opatří signaturami, orazítkují je, provedou fotodokumentaci a celou knihovnu odpovídajícím způsobem uloží. Na základě fotodokumentace a poznámek z terénu pak již každý posluchač doma samostatně vypracuje katalogizační záznamy cca 30 svazků, které uloží do databáze.

Získané způsobilosti

Posluchač získá praktické dovednosti a zkušenosti při katalogizaci starých tisků a osvojí si i další práce potřebné při pořádání historických fondů menších knihoven.

Literatura

Mezinárodní standardní bibliografický popis pro staré tisky a prvotisky ISBD(A). Praha, 1997. Martinek, R., Oppeltová, J., Sedoník, T., Slavíková, V., & Štěpánová, D. (2008). Záchrana a inventarizace drobných církevních fondů: archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie : barevná fotografické příloha. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Cejpek, J. a kol:. Dějiny knihoven a knihovnictví. Praha, 2002. František HORÁK ? Bedřiška WÍŽĎÁLKOVÁ ? Emma URBÁNKOVÁ. Pravidla jmenné katalogisace starých tisků, prvotisků a rukopisů. Praha, 1971. Zíbrt, Č. Z dějin českého knihtiskařství. Mladá Boleslav, 1939.

Požadavky

Zápočtem bude hodnocena účast na přípravných setkáních a při katalogizaci, kolokvium posluchač obdrží za zpracované katalogizační záznamy.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.