Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Katalogizace starých tisků 2 (KHI / XKT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XKT2 - Katalogizace starých tisků 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vlastnímu pořádání v terénu bude předcházet archivní průzkum zaměřený na nalezení existujících historických katalogů zvolené knihovny a jejich odpovídající edici. Podle něj posluchači provedou v terénu pod odborným vedením rekonstrukci původního systému uložení (případně zvolí nové pořádací schéma) zpracovávané historické knihovny. Dále pak knihy opatří signaturami, orazítkují je, provedou fotodokumentaci a celou knihovnu odpovídajícím způsobem uloží. Na základě fotodokumentace a poznámek z terénu pak již každý posluchač doma samostatně vypracuje katalogizační záznamy cca 40 svazků, které uloží do databáze.

Získané způsobilosti

Posluchač si prohloubí praktické dovednosti a zkušenosti při katalogizaci starých tisků a získá potřebnou praxi i v dalších činnostech potřebných při pořádání historických fondů menších knihoven.

Literatura

Mezinárodní standardní bibliografický popis pro staré tisky a prvotisky ISBD(A). Praha, 1997. Martinek, R., Oppeltová, J., Sedoník, T., Slavíková, V., & Štěpánová, D. (2008). Záchrana a inventarizace drobných církevních fondů: archiválie, knihy, notový materiál a liturgické textilie : barevná fotografické příloha. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. BOHATCOVÁ, M. a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha, 1990. Cejpek, J. a kol:. Dějiny knihoven a knihovnictví. Praha, 2002. František HORÁK ? Bedřiška WÍŽĎÁLKOVÁ ? Emma URBÁNKOVÁ. Pravidla jmenné katalogisace starých tisků, prvotisků a rukopisů. Praha, 1971. Zíbrt, Č. Z dějin českého knihtiskařství. Mladá Boleslav, 1939.

Požadavky

Zápočtem bude hodnocena účast na přípravných setkáních a při katalogizaci, kolokvium posluchač obdrží za zpracované katalogizační záznamy.

Garant

Mgr. Jana Oppeltová, Ph.D.