Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Město a měst. spol. středových. Evropy (KHI / XMMSI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / XMMSI - Město a měst. spol. středových. Evropy, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Členění jednotlivých seminářů bude tematické, nikoli lineární. Výběr témat, kterými se budeme zabývat: struktura městské společnosti (jednotlivé sociální vrstvy a role v rámci městské komunity); správa města a její představitelé (dynamika vývoje v průběhu pozdního středověku); právní rámec života ve městě (právní normy, městská samospráva, městská obec); městská ekonomika a ti/ty, kdo se na ní podíleli; domácnost jako základní jednotka městského mikrokosmu (pojem "domácnost", její fungování, rozdělení rolí); pouta, která sbližovala i rozdělovala (cechovní korporace, náboženská bratrstva, sousedské vztahy); ženy/muži a městská společnost (genderová specifika lidské zkušenosti, manželství, sexualita, výchova dětí).Relevantní literatura (výběr):DÜLMEN, Richard Van: Historická antropologie. Praha 2002.DÜLMEN van, Richard: Bezectní lidé. O katech, děvkách a mlynářích. Nepočestnost a sociální izolace v raném novověku, Praha 2003.ENNEN, Edith: Ženy ve středověku. Praha 2001.GOLDBERG, Petr Jeremy Piers RIDDY, Felicity: Youth in the Middle Ages, Woodbridge 2004.GOODY, Jack: Proměny rodiny v evropské historii. Praha 2006.GRAUS, František: Chudina městská v době předhusitské, Praha 1949.HAVERKAMP, Alfred (hg.), Haus und Familie in der spätmittelalterlichen Stadt, Köln 1984.HOFFMANN, František: České město ve středověku. Praha 1992.JANÁČEK, Josef: Přehled vývoje řemeslné výroby v českých zemích za feudalismu, Praha 1963.KEJŘ, Jiří: Vznik městského zřízení v českých zemích, Praha 1998.KLASSEN, John: Household composition in medieval Bohemia, Journal of Medieval History 16, 1990, s. 5575.LE GOFF, Jacques; TRUONG, Nicolas: Tělo ve středověké kultuře. Praha 2003.MAREK, Jaroslav: Společenská struktura moravských královských měst v 15. a 16. st., Praha 1965.MEZNÍK, Jaroslav: Tvář stárnoucího středověku. Výbor článků a studií. Brno 2008.NODL, Martin; ŠMAHEL, František (eds.): Člověk českého středověku. Praha 2002.NODL, Martin: Elity v českých a moravských pozdně středověkých městech jako badatelský problém, in: DP 22, Praha 2004, s. 2349.PETRÁŇ, Josef; PETRÁŇOVÁ, Lydia: Dějiny hmotné kultury. Praha 1997.WINTER, Zikmund: Kulturní obraz českých měst. Život veřejný mezi r. 14201620. Díl I., Praha 1890.

Získané způsobilosti

Posluchač/posluchačka chápe a je schopen/schopna charakterizovat městskou společnost pozdního středověku s ohledem na její strukturu napříč sociálními vrstvami a její organizaci na úrovni politické reprezentace, městských korporací i domácnosti.

Požadavky

Účast na semináříchČetba a aktivní diskuze nad texty

Garant

prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Michaela Malaníková Antonín, Ph.D.prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.